Güneş Paneli Çalışma Prensibi

Günümüzün en popüler yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan güneş enerjisi hem çevre dostu, hem ekonomik hem de sonsuz kullanım ömrüne sahip olması gibi birçok avantaja sahip. Güneş panelleri ile elektrik üretimi, ısınma ihtiyacının giderimi, tarımsal alanlarda sulama sistemlerinde kullanım oldukça geniş bir kullanım alanı sunar.

Güneş enerjisi ekipmanları güneş panelleri, inverter, akü, şarj kontrol cihazı ve solar kablolar olarak sayılabilir. Her bir ürünün kalitesi güneş enerji sisteminden alınacak verimi doğrudan etkiler. Güneş enerjisi panellerinin verimi üretildikleri malzemeye göre değişiklik gösterirken, akü ve inverter cihazlarında da aynı durum söz konusudur.

Özellikle yüksek güçte elektrik üretimi olması gereken alanlarda kurulacak olan güneş enerji sistemlerinde;

Modifiye sinüs inverter yerine tam sinüs inverter,

Polikristal güneş panelleri yerine monokristal güneş panelleri tercih edilmelidir.

Sağladıkları verim oranı arasında yaklaşık %10’luk bir fark olduğu için polikristal güneş paneli fiyatları, monokristal panellere kıyasla daha uygundur. Örneğin 100 W polikristal güneş paneli 540 TL iken, monokristal güneş paneli 615 TL’dir. Aradaki bu fiyat farkı, elde edilecek verimin de daha fazla olacağı düşünülerek değerlendirilmelidir. Monokristal ve polikristal solar panel fiyatları hammadde farklılığından kaynaklanmaktadır. Monokristal güneş panelleri saf, polikristal güneş panelleri işlenmiş malzemeden üretildikleri için aralarında verim farkı oluşur.

Peki çatıya yerleştirilen bu güneş panelleri ile elektrik üretimi nasıl gerçekleşir?

Tüm güneş panellerini oluşturan esas yapı ‘güneş pilleri’dir. Fotovoltaik piller olarak da adlandırılan bu yapıların bir araya gelmesiyle güneş panelleri oluşur. Güneş paneli çalışma mekanizması temelde oldukça basittir. Güneşten gelen ışınların elektrik enerjisine çevrilip cihazlarda kullanılabilmesi…Ama nasıl?

Güneş ışınları oluşturan fotonlar, güneş pillerinden oluşan panellerin üzerine düştüklerinde sırasıyla şunlar oluşur:

Güneş panelleri fotonların emilimini sağlar ve elektronları serbest bırakır.

Serbest kalan elektronlar solar panelin alt katmanına ilerleyerek bağlantı kablosuna ulaşır.

Burada (+) ve (-) bağlantıları tamamlanır ve elektrik üretimi sağlanmış olur.

Üretilen doğru akım, inverter sayesinde alternatif akıma dönüştürülerek cihazların çalışma mekanizmasına uygun hale getirilir.

Şebeke bağlantısı yoksa, sonradan kullanılmak üzere aküye aktarılır. Şebeke bağlantısı varsa ve ihtiyacın çok üstünde elektrik üretiliyorsa elektrik şebekeye satılabilir.

Üretilen elektrik solar kablolar aracılığıyla alandaki elektrikli cihazlara aktarılır.

Solar panel fiyatları üretilen malzeme dışında güç özelliğine göre de değişiklik gösterir. 40 W ve 265 W güneş paneli fiyatları sırasıyla 200 TL ve 660 TL şeklinde değişmektedir. Enerji ihtiyacı fazla olan alanlarda güneş paneli ve diğer ekipmanların tek tek alınması yerine solar paketler tercih edilir. Paketler yerine tek tek hesaplandığında güneş enerjisi panelleri fiyatları, inverter fiyatları, akü fiyatları yani her biri daha pahalıya gelir. O nedenle daha ekonomik bir seçim yapmak isterseniz solar paketlerin daha avantajlı olacağını bilmelisiniz.

Solar panel fiyatları arasındaki farka neden olan bir başka durum da elbette markasıdır. Tüm ürünlerde olduğu gibi güneş paneli markaları, farklı kalitede ürün üretmektedir. Örneğin, genellikle yerli güneş paneli fiyatları daha ekonomik olurken, daha düşük kaliteye sahiptir. Bu nedenle fiyat performans konusunda çok iyi araştırma yapmalı ve önceliği düşük maliyet yerine, kısa sürede kendini amorti edecek, yüksek verimlilikte ürün kullanımına vermek daha doğru olacaktır.

Farklı marka, kapasite ve çeşide göre değişen güneş paneli fiyatları, solar paneller, güneş enerjisi ekipmanları hakkında daha detaylı bilgi almak için Gezegen Solar ile iletişime geçebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.