Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları

Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Tarih ve Kent Çalışmaları kategorisinde yayımladığı Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları adlı kitap raflardaki yerini aldı. Michael D. Gordin, Helen Tilley ve Gyan Prakash’ın derlediği ve Esma Kartal, Cem Kayalıgil ve Ayşegül Turan tarafından Türkçeye çevrilen kitap, bireylerin ve toplulukların, ütopik gelecek kurgularını bugünü değerlendirmenin bir yolu olarak nasıl kullandığını inceliyor.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Tarih ve Kent Çalışmaları kategorisinde Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları adlı kitabı yayımladı. Michael D.Gordin, Helen Tilley ve Gyan Prakash tarafından derlenen kitap, Esma Kartal, Cem Kayalıgil ve Ayşegül Turan tarafından Türkçeye kazandırıldı. Zaman içinde bireylerin ve toplulukların ütopik gelecek kurgularını, bugünü değerlendirmenin bir yolu olarak nasıl kullandığını inceleyen kitap, ütopya ve distopya kavramlarına yeni bir bakış açısı getiriyor.

Ütopyalar ve distopyalar şimdinin tarihidir. Bu kitap, bu kavramlara taze bir bakış getirmeyi hedefliyor. Geleceği bütün yönleriyle kurgulamak gibi iddialı bir programın çerçevesinden çıkarılan ütopya ve distopya, tarihselliği olan kategoriler olarak konumlandırılıyor. Kitap, ütopya ve distopyanın olumlu veya olumsuz sonuçları olan iddialı toplum mühendisliği planları olarak değil, tasavvur biçimleri olarak, radikal değişime yönelik yaklaşımlar olarak ele alınmasını öneriyor.

Ütopya/Distopya, kusursuzca planlanmış ve yararlı olanın (ütopya), kusursuzca planlanmış ve adaletsiz olanın (distopya) ve kusursuzca plansız olanın (kaos) oluşturduğu üç kutbun çerçevesinde kalan alanı inceliyor. Ütopya/Distopya’yı oluşturan makaleler, 1850’lerin Güney Afrika’sından 1900’lerin Orta Avrupa’sının yitmiş masumiyetine, 1930’ların Stalin Rusya’sından 1950’lerin barışçıl atom enerjisi söylemlerine, modernist şehircilik anlayışından tüketim ütopyasına dek uzanan geniş bir yelpazeyi tarıyor.

KÜNYE BİLGİSİ

Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları

Derleyen: Michael D. Gordin, Helen Tilley, Gyan Prakash

Çevirmen: Esma Kartal, Cem Kayalıgil, Ayşegül Turan

Fiyat (KDV Dâhil): 42 TL

ISBN: 978-605-9389-82-2

Barkod: 9786059389822

Ürün Sırası: 144

Ana Kategori: Tarih, Kent Çalışmaları

Ebat: 16,5 x 24 cm

Sayfa Sayısı: 316

Kapak Türü: Karton Kapak

Koç Üniversitesi Yayınları Sertifika no: 18318

Koç Üniversitesi, Rumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer-İstanbul +902123381000

[email protected] • www.kocuniversitypress.com • www.kocuniversitesiyayinlari.com

KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI HAKKINDA

Koç Üniversitesi’nin “mükemmellik merkezi” olma hedefinin barındırdığı öncülük arzusunu benimseyen Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor.

Burasının Bilgisi dizisinde, bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor. Literatüre ciddi katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar. Tarih, sanat tarihi, siyaset, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar öne çıkıyor.

Uçbeyleri dizisi genel okuru hedefleyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan (“state-of-the-art”) ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamına giriyor.

Maddiyat dizisi Uçbeyleri’nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.

Tuhaf Etki dizisiyse adının da çağrıştırabileceği gibi Türkçenin, okunduğunda “tuhaf bir etki” bırakan ayrıksı metinlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Dizide daha önce yayımlanmış ama değeri bilinmemiş ya da unutulmuş kitapların yanı sıra, ilk kez yayımlanacak çalışmalar da yer alıyor.

KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmaya çalışıyor.

KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.