2017’de sağlık turizminden kişi başı gelir 9 bin 200 dolara çıktı

Son yıllarda sağlık turizminde atağa geçen Türkiye, 2017'de rekor kırdı.

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi'nin verilerine göre 12 ayda Türkiye'ye 760 bin sağlık turisti geldi.

2015'te 746 bin sağlık turisti alan ve 5.2 milyar dolar gelir elde eden Türkiye, 2016'da sağlık turistinde 730 binlere gerilemiş, ancak geliri 5.8 milyar dolara yükselmişti.

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak, "Biz bu yıl için 750 bin sağlık turisti hedeflemiştik, bunu aştık. Gelirimizi de 7.1 milyar dolara çıkardık" dedi.

2018'de 800 bin sağlık turisti ve 7.5 milyar dolar gelir hedeflediklerini aktaran Çakmak, "Sağlık turizmi 2015'te 5.2 milyar, 2016'da 5.8 milyar ve 2017'de de 7.1 milyar dolar elde etti. Kişi sayıları aynı oranda artmasa da gelirler arttı. Bunda daha çok ağır vakaların tedavi edilmesi etkili oldu. Gelirimizi kişi başı 8 bin dolardan 9 bin 200 dolara çıkardık. Şimdi hedefimiz kişi başı 10 bin dolar elde etmek" diye konuştu.

TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ ÖN PLANA ÇIKMALI

Turizmde son iki yıldır en büyük sorunun gelirlerdeki düşüş olduğunu aktaran Çakmak, "Turizm deniz-kum-güneş üçgenine sıkıştı. Her şey dahil sistemi turist başına gelir ortalamamızı düşürüyor. Bizim artık sağlık, spor, termal ve diğer alternatif turizm çeşitliliğimizi ön plana çıkartarak pazarlama yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Geçen yıl Antalya'da 1'inci HESTOUREX Dünya Sağlık, Spor ve Alternatif turizm fuarını gerçekleştirdiklerini anlatan Çakmak, fuara 150 ülkeden 4 bin 30 alım heyetinin geldiğini ifade etti. Bu yıl 5-8 Nisan'da fuarın ikincisini yapacaklarını aktaran Çakmak, 194 ülkeden 5 bin alım heyeti ve 500'e yakın basın mensubunu ağırlayacaklarını kaydetti.

BÜYÜME % 8'İ BULUR

Türkiye'nin 2017'de tüm güçlüklere rağmen gerek turizm gerekse ekonomide başarı hikâyesi yazdığını savunan Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turist sayısında düşüşün önüne geçerek tekrar ayağa kalktık. Bu canlılık ekonomide de hissedildi. Üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüdük. Yılsonu beklentisi ise yüzde 7-8. Ben 2018'de de bu hikâyenin devam edeceğini düşünüyorum. Bu yıl hem hizmet ihracatı hem de sanayi ürün ihracatı daha da artacak. Yine yüzde 7-8 büyüme oranlarını yakalayacağız. Hedeflerimizi buna göre revize etmemiz gerekiyor." (Kaynak: Sabah)

Anahtar Kelimeler:
Sağlık Turizmi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.