Tüp bebek tedavisinde merak edilenler

Anne baba adayları için bazen her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Bu durumda tüm sorunlara rağmen doğal olarak hamilelik sağlanması mümkün olmaz. Böyle bir durumda olan çiftler için çözüm yolu olarak Tüp Bebek Tedavisi seçilebilir. Kıbrıs tüp bebek doktorlarından Dr. Halil İbrahim TEKİN bu konuda, Türkiye'nin ve KKTC'nin en tecrübeli doktorlardan bir tanesidir ve bizi tüp bebek konusunda merak edilenler hakkında bilgilendirmiştir.

Tüp Bebek Tedavisi, normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için son yıllarda pozitif sonuçlarıyla dikkat çeken bir gebelik yöntemidir. Bu yöntemle tüp bebek tedavisine hakim olmak ve bilinçli bir gebelik geçirmek için öğrenmeniz gereken detaylar şunlardır:

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek, normal koşullarda çiftlerin ilişki sonrasında çocuk sahibi olamamaları durumunda destekleyici bir üreme tedavi yöntemidir. Bu yöntemle, anneden ve babadan alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında normal cinsel üremedeki üremesine benzer destekleyici bir ortamda bir araya getirilmesiyle döllenmenin sağlanarak gebe kalınmasını sağlamaktır. Bu laboratuvar ortamında uygulanan sürecin adım adım işlemlerinin bütününe tüp bebek tedavisi denir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Kadınların üreme hücresine yumurta denmekte, erkeğinkine ise sperm. Kadından alınan yumurta örneği ile erkekten alınan sperm hücreleri toplanarak laboratuvar ortamında, uygun koşullarda bir araya getirilerek döllenme sürecinin başlatılması sağlanır. Döllenmiş yumurtalar bölünür ve bu şekilde embriyo gelişimi başlar. Laboratuvarda gelişim gösteren embriyo, kadının rahmine enjekte edilerek yerleştirilmesi sağlanır.

Bu embriyo kadının rahminde tutunması sonrasında, aynı normal gebelik süreci gibi süreç başlar. Yani özetlemek gerekirse, normal yollarla gebelikten tek farkı, yumurta ve spermin dışarıda döllenme sürecine başlaması ve sonrasında anne rahmine yerleştirilmesidir.

Kimler İçin Tüp Bebek Tedavisi Önerilir?

  • Bir yıllık bir süre içerisinde korunmadan cinsel birleşmeyle gebe kalınmaya çalışılmış olması.
  • Kısırlık teşhisi konması halinde,
  • Endometrioz gibi tekrarlayan düşük oluşumunun olması halinde,
  • Sperm hücrelerindeki kalite problemi ve hareketlerinin düşük seviyesi olduğu durumlarda,
  • Cinsel birleşme sorunlarının olması halinde,
  • Anne ve baba adaylarının engelleyici bir gebelik genetik rahatsızlıklarının olması durumunda tüp bebek tedavisi uygulanır.

Maalesef, hormon sorunları yaşayan cerrahi operasyon ile rahmi alınmış kadınlar için tüp bebek tedavisi uygulanamaz. Erkekler için de sperm üretiminin olmaması durumunda tüp bebek tedavisi mümkün değildir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.