Kök hücre dolguları ile diş çürükleri tarih olabilir mi?

Nottingham ve Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, diş çürüklerini tedavi etmenin yeni bir yolunu bulduğunu öne sürüyor. Araştırmacıların geliştirdiği yeni kök hücre diş dolgusu, dişlerin kendini tedavi etmesine olanak tanıyor.

Kimse çürük tedavisi yaptırmak için dişçiye gitmeyi iple çekmez. Dişçiye gitmek, özellikle de çürük tedavisi yaptırmak birçok kişinin çekindiği, ağrılı ve yorucu deneyimlerdir.

Peki dişlerimiz kendilerini yenileyemez mi? Yeni bir tedavi yöntemi sayesinde, bu artık mümkün.

Geliştirilen rejeneratif (kendini yenileyen) diş dolguları, kanal tedavisi ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Bu yöntem, Royal Society of Chemistry tarafından “Diş tedavilerinde yeni bir çağ” olarak tanımlanarak ödüle layık görüldü.

Vücudun zarar görmüş kısımlarının kendini yenilemesi kulağa süper kahramanlara ait bir özellik olarak gelebilir. Ancak araştırmacılara göre kısa bir süre sonra bu yöntem yaygınlaşacak ve herkes faydalanabilecek.

Kök hücre dolguları nasıl etki ediyor?

Kullanılan dolgu, kök hücrelerin diş kemiği büyümesini teşvik etmesi ile etki ediyor. Diş kemiğini, dişin büyük bölümünü oluşturan kemiksi kısım olarak tanımlamak mümkün.

Bu yöntem, diş çürüklerini tedavi etmekte kullanılan mevcut yöntemlerle kıyaslandığında ağız sağlığında yeni bir çağ başlatacak gibi duruyor. Özellikle de dişçiden korkanlar için…

Rejeneratif diş hekimliği

Normalde dişçide yaşanan travma ve korkuyu hafifletmesinin yanında, rejeneratif diş hekimliği uygulamalarının birçok faydası var.

Araştırma ekibinde yer alan, Nottingham Üniversitesi’nden Adam Celiz, “Mevcut dolgular hücreler için toksik etki yapıyor. Bu nedenle dişin içindeki pulp dokusuyla uyumlu değil. Dental pulp hastalığı ve hasarı durumunda, genellikle enfekte dokuların temizlenmesi için kanal tedavisi uygulanıyor.

Biz, diş dolgularıyla benzer şekilde kullanılabilen sentetik biyolojik malzemeler ürettik. Pulp dokusuyla doğrudan temas edecek şekilde uygulamak mümkün. Bu malzeme, bölgedeki kök hücre sayısının artmasını ve pulp dokusunun yenilenmesini uyarıyor.” diyerek çalışma hakkında bilgi verdi.

(Kaynak: gidahatti.com)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.