Kötü kolesterolü lifli gıdalarla düşürebilirsiniz

Kalp hastalıkları kadın ve erkeklerde ölüm nedeni sıralamasında başta yer almaktadır. En yaygın kalp rahatsızlıkları kalp krizi ve kalp yetmezliğidir. Artmış kan yağları seviyesi kalp hastalıklarının ana nedenlerindendir. Çözünebilir lif içeren gıda alımıyla bu riskleri azaltabilirsiniz. Nutrition İstanbul Diyetisyeni Merve Doyranlı, lif alımının kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu ve kötü kolesterolü düşürdüğünü anlattı.

Diyetisyen Doyranlı “Diyet lifi; kilo yönetimi, sağlıklı sindirim sistemi fonksiyonları ve doygunluk gibi birçok konuda bize yardımcı olmaktadır. Lifin sadece sindirim hareketlerine yardımcı olmasının yanı sıra birçok faydası vardır. Yapılan büyük çalışmalar lif tüketiminin; kardiyovasküler hastalıklar, inflamasyon ve osteoporozu da içeren birçok sağlık problemine de faydalı olduğunu göstermektedir,” dedi.

 “Günde 5-10 gram çözünür lif tüketimi LDL kolesterol seviyesini yaklaşık olarak %5 oranında azaltmaktadır. Düşük doymuş yağlı ve az kolesterollü diyete ek olarak, günde 10-25 gram kadar çözünür lif tüketimi, kan kolesterol seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır,” diyen Diyetisyen Merve Doyranlı liften zengin gıdaları sıraladı.

İşte Liften Zengin 5 Besin

Diyet lifinin sağlığı destekleyici ve hastalıklardan koruyucu özellikleri belirgin şekilde görülmektedir. Ancak bu faydalarının sadece liften değil bu lifli gıdaların içerdiği besinler ve fitokimyasalların kombinasyonunun da pozitif yönde etkilediği düşülmektedir. Tam tahıllar, kuru baklagiller, meyveler ve sebzeleri içeren liften zengin bir diyetin, sağlık için iyi olduğu gerçeği konusunda sağlık uzmanları hemfikirdir.

  1. Baklagiller

Çözünür lif açısından adeta bir yıldızdır. 1 porsiyon siyah fasulye 4.8 gram çözünür lif içermektedir.

  1. Yulaf

Kaliteli ve tok tutan bir kahvaltı yapmak istiyorsanız yulaf ezmesi sizin için vazgeçilmez olacaktır.

  1. Brüksel Lahanası

Lif için çok iyi kaynaklardır. Özellikle 1 porsiyon brüksel lahanası 4 gram lif içeriğine sahiptir. Yüksek lif içeriği bakımından 3.6 gram ile tatlı patates, 3.4 gram ile kuşkonmaz listeyi takip etmektedir.

  1. Portakal

Meyveler lif almanın en lezzetli yoludur. Küçük boy bir portakal 2 gram lif içermektedir. Kabuklarıyla yenen kayısı da 1.8 gram kadar lif içerir. Elma ve armut da liften zengin diğer meyvelerdir.

  1. Keten tohumu

1 yemek kaşığı keten tohumu 1.1 gram kadar lif içerir. Keten tohumunu yoğurt veya kahvaltılık yulafa ekleyebilirsiniz.

“Diyet lifinin sağlığı destekleyici ve hastalıklardan koruyucu özellikleri belirgin şekilde görülmektedir. Ancak bu faydalarının sadece liften değil bu lifli gıdaların içerdiği besinler ve fitokimyasalların kombinasyonunun da pozitif yönde etkilemektedir.” diyen Diyetisyen Doyranlı; tam tahıllar, kuru baklagiller, meyveler ve sebzeleri içeren liften zengin bir diyetin, sağlık için iyi olduğu gerçeği konusunda sağlık uzmanları hemfikirdir,” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.