Lenfoma tedavisi sonrası kalp sağlığı

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü ‘nde İstanbul’un tanınmış kardiyoloğu Dr Emre Ertürk önemli bir noktaya dikkat çekti.

Lenfoma Tedavisi Sonrası Kalp Sağlığı

Hodgkin lenfoma tedavisi gören kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı genel popülasyona göre yaklaşık yedi kat daha fazladır. Hodgkin dışı lenfoma tedavisi gören kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı genel popülasyona göre yaklaşık beş kat daha fazladır.

Kalp hastalığı radyoterapi veya belirli kemoterapi türleri sonucunda gelişebilir.

Göğüse radyoterapi doğrudan kalbe ve kan damarlarına zarar verebilir. Bu, arterlerin sertleşmesi ('ateroskleroz' olarak bilinir), koroner kalp hastalığı (anjin veya kalp krizi), kalp kapak problemleri veya kalp ritmi anormallikleri de dahil olmak üzere bir dizi farklı kalp sorunu geliştirme riskinizi artırabilir.

50 yaşından küçükken radyoterapi gören kişide kalp hastalığına yakalanma olasılığı yaşlı insanlara göre daha yüksektir. Daha yüksek dozda radyoterapi ile riskiniz artar. Modern radyoterapi, lenfoma için daha kesin olarak hedeflenen daha düşük dozlarda radyasyon kullanır, bu nedenle günümüzde kalp hastalığına yakalanma riski geçmişe göre daha düşüktür.

Kök hücre nakli olan kişilerde de kalp hastalığına yakalanma riski artmaktadır. Bilim adamları bunun kök hücre naklinin kendisinden mi yoksa insanların kök hücre naklinden önce sahip oldukları lenfoma tedavilerinden mi kaynaklandığından emin değil.

Doktorlarınız olası kalp problemi riskinizi , lenfomanız için etkili tedavinizle birlikte dengelemelidir. Tedaviye başlamadan önce kalbinizin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığından emin olmak için , kardiyoloji testleri yaptırabilirsiniz.

Lenfoma tedavisi gören kişilerin diyabet, yüksek tansiyon ve obezite kombinasyonu olan 'metabolik sendrom' geliştirme şansı da normalden daha yüksektir. Metabolik sendrom da kalp hastalığına yakalanma riskinizi artırır.

Kalp problemleri tedavinizden 10 yıl veya daha uzun bir süre sonra daha yaygın hale gelir, ancak daha erken ortaya çıkabilir. Lenfoma tedavinizden sonra kalp sorunları geliştirme riskiniz birkaç on yıl boyunca normalden daha yüksek kalır. Gelişmekte olan kalp hastalıklarıyla bağlantılı başka faktörleriniz de varsa riskiniz daha yüksektir;

  • 65 yaşın üzerindeyseniz
  • Obezseniz (vücut kitle indeksi [VKİ] 30'dan fazla)
  • egzersiz yapmıyorsanız
  • sigara içiyorsanız
  • yüksek tansiyona sahipseniz
  • kolesterolünüz  yüksekse
  • diyabetiniz varsa
  • Ailenizde kalp hastalığı geçmişi varsa

Kalbinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmak için bu devam eden riskin farkında olmanız ve sağlıklı yaşam tarzı tavsiyelerine uymanız önemli

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.