"Magnezyum Kalp Sağlığına Önemli Katkı Sağlıyor!”

Kardiyoloji Uzm.Dr Emre Ertürk ’ten Önemli Hatırlatma “ Magnezyum Kalp Sağlığına Önemli Katkı Sağlıyor!

İstanbul’un kıymetli kardiyologlarından Dr Emre Ertürk halkımızı  bilgilendirmeye devam ediyor .

“Magnezyumun vücutta enerji üretimi ve sinir işlevinden kas gevşemesine kadar yüzlerce önemli işlevi vardır. Potansiyel kalp faydalarının magnezyumun kendisinden mi yoksa magnezyum ve diğer faydalı besinlerin (potasyum ve lif gibi) bir kombinasyonundan mı kaynaklandığı konusunda araştırmalar hala devam ediyor. Başka bir deyişle ;magnezyum açısından zengin beslenen insanlar genel olarak daha fazla sağlık bilincine sahiptir. Ancak, bu önemli mineralin kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde anahtar bir rol oynadığına şüphe yok. İşte magnezyumun kalbinize yardımcı olmak için neler yapabileceğine bir bakalım.

Kalp ritmini düzenler

Vücudun her yerinde sinir işlevine yardımcı olduğu gibi, magnezyum, kalp kası ve kalp atışını başlatan sinirlerin aktivitesini koordine etmek için önemlidir. Magnezyum seviyeleriniz düşükse, aritmi (düzensiz kalp atışları) ve kalp çarpıntısı riskiniz daha yüksektir.

Anjinayı önlemeye yardımcı olur

Magnezyum, koroner arterlerin spazm önlemeye yardımcı olur, bu da anjin olarak bilinen yoğun göğüs ağrısına neden olur. Aslında, bu tür arteriyel spazmların en yaygın nedeni magnezyum eksikliğidir.

Yüksek tansiyonu kontrol eder

Kan damarlarını kontrol eden kasları gevşeterek ve kanın daha serbestçe akmasına izin vererek, magnezyum, kalp krizi ve felç riskini azaltmada önemli bir faktör olan yüksek kan basıncını düşürmede rol oynayabilir. Magnezyumun yüksek tansiyon üzerindeki etkisi daha da artar çünkü kandaki potasyum ve sodyum seviyelerini eşitlemeye yardımcı olur.

Konjestif kalp yetmezliğinin komplikasyonlarını sınırlar.

Magnezyum kan basıncını düşürmeye ve aritmi riskini azaltmaya yardımcı olabileceğinden, konjestif kalp yetmezliği olanlarda sık görülen iki komplikasyon, zayıflamış bir kalp bu mineralden daha fazlasını almaktan fayda sağlayabilir.

Prediyabet ve diyabet insidansını azaltır ve insülin direncini artırır.

Birkaç önemli çalışma, yetersiz miktarda magnezyum almanın metabolik sendrom (prediyabet), tip 1 ve tip 2 diyabet riskini ve diyabet komplikasyonlarının gelişimini artırdığını göstermiştir. Dahası, magnezyum eksikliği, diyabetik olmayan kişilerde açlık kan şekeri ve insülin seviyelerini olumsuz yönde etkileyebilir (bu genellikle diyabete yol açar). Bununla birlikte, magnezyumun diyabetin önlenmesindeki rolü hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna inanıyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.