‘Toplumsal Cinsiyet ve Fotoğraf’ atölyesi Galata Fotoğrafhanesi’nde başlıyor

2004 yılından bu yana Türkiye'nin en köklü fotoğraf eğitim yapılarından biri olarak pek çok fotoğraf atölyesine, fotoğraf etkinliklerine ev sahipliği yapan Galata Fotoğrafhanesi, 16 Ocak’da “Toplumsal Cinsiyet ve Fotoğraf” başlıklı altı haftalık bir atölye programına başlıyor. Eğitmenliğini Şehlem Kaçar’ın üstlendiği atölyede, toplumsal cinsiyet rolleri ile sanat arasındaki ilişki incelenecek, görme biçimleri ve feminist sanat anlayışı üzerine kavramsal okuma ve tartışmalar yapılacak. Her hafta salı günleri 19:00-21:30 saatleri arasında gerçekleşecek atölyeye katılım ücreti tam 400 TL, öğrenci için 320 TL olarak belirlendi.

Atölye İçeriği ve Programı ise şöyle;

1.Hafta

Atölyenin içeriği ile ilgili bilgi paylaşımı

Toplumsal Cinsiyete Giriş; Toplumsal Cinsiyet nedir? Temel kavramların paylaşılması ve sanat tarihinde kadın imgesi üzerinden tartışma.

Sanat ve Toplumsal Cinsiyet İlişkisi

Sanat Tarihi'nde Kadın Temsilleri, Örnekler ve Arketipler

2.Hafta

Feminist Sanata Giriş

Sanat Tarihinin Feminist Eleştirisi

Hannah Wilke, Vivian Maier ve diğerleri

3. Hafta

Medyada Kadın Temsilleri

Şiddet nasıl temsil ediliyor, şiddet haberlerinde medya dili ve fotoğraf kullanımı

Şiddetle mücadelede örnek çalışmalar

4.Hafta

Feminist Sanata Farklı Yaklaşımlar: Otoportreler

Feminist Avangard'a Giriş  ve Örnek Portfolyoların incelenmesi ; Francesca Woodman ve Cindy Sherman

5.Hafta

Kadın Sanat Kolektifleri, Feminist Protestolar ve Aktivizm

Gerilla Kızlar, Sanatta feminist Hareket, 60'lar ve 70'lerden örnekler.

Türkiyeli sanatçılar ve örnek portfolyolar : Nil Yalter, Nilbar Güreş ve CANAN

6.Hafta

Fotoğraf sunumları

https://www.facebook.com/events/1911218079194642/

ŞEHLEM KAÇAR KİMDİR?

Lisans yıllarında toplumsal cinsiyet, fotoğraf ve eleştirel medya okumaları ile ilgilendi. Yüksek lisansında kadın bedeni ve Michel Foucault'nun beden üzerine teorileri üzerine çalışmalar yaptı. 2008 yılında master derecesini aldı. 2005 yılından beri çeşitli karma sergilerde yer aldı,  "One Day: After Work" adlı projesi ile Danimarka Hükümeti Kültürel bursu kazandı. FREIA (Aalborg University Feminist Research Centre) ve EDGE (Centre for Equality, Diversity, Gender in Aalborg University) destekleriyle ilk kişisel sergisini Danimarka Kadın Müzesi'nde açtı. Şehlem, 2016 yılında Helsinki Universitesi`nde ziyaretci arastirmaci olarak bulunmuş ve  İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Bilimleri bölümünde fotoğraf ve toplumsal cinsiyet üzerine doktora çalışmasını sürdürmektedir.​

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.