Kayak yaparken dişlerinizi koruyun

Tatil, sadece deniz, güneş, kum demek değil elbette. Sömestrinin başladığı şu günlerde aileler çocukları ile birlikte kar tatiline çıkmaya başladı bile… Diş Hekimi Pertev Kökdemir ise uyarıyor: “Kayarken travmaya maruz kalmak ve diş kaybı yaşamak olasıdır. Hem kendinizin hem de çocuklarınızın dişlerini darbelerden ve soğuktan mümkün olduğunca korumaya çalışın.”

“Kar tatilinin tercih edildiği Ocak-Şubat aylarında diş kırıklarıyla daha sık karşılaşıyoruz. Kayarken dişlerinizi de korumaya özen gösterin” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız neler yapmanız gerektiğini anlattı…

KISA SÜREDE HEKİME BAŞVURUN

“Düşme veya çarpma tehlikesi olan tüm sporlarda olduğu gibi kayak veya snowboard yaparken de dişlerinizi korumanız son derece önemlidir. Herhangi bir travma karşısında dişiniz kırılabilir veya kökü ile beraber kemik içinden çıkabilir. Dişinizin kırılması durumunda; eğer mümkünse, kırık parça ile birlikte çok kısa bir zaman içinde diş hekimine başvurulması durumunda dişin tedavi edilme şansı vardır. Eğer diş, kökü ile beraber kırılmadan kemik içinden çıkmışsa ve dişinizi bulabiliyorsanız dişi kesinlikle köküne dokunmadan diş hekimine ulaştırana kadar süt veya serum fizyolojik içinde tutarak kurumasını engellemek gerekir. Eğer köke herhangi bir temas veya kökte zedelenme olmamışsa; diş, tekrar çıktığı boşluk içine yerleştirilip sabitlenir ve dişin kurtulması sağlanabilir.”

SOĞUKTAN HEMEN SONRA SICAK İÇECEK İÇMEYİN

“Kayak sırasında ağız bölgesine esen soğuk rüzgardan korunmazsanız yüz felci gibi tehlikeli sonuçlar da ortaya çıkabilir” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, soğuk-sıcak hassasiyeti ilgili de uyarılarda bulundu: “Eğer dışarıda uzun süre vakit geçirilecekse, soğukta kalıp ardından sıcak içecekler tüketmek dişler için pek de sağlıklı değil. Dişler çok fazla işi değişimine maruz kalırsa, mine yüzeylerinde çatlaklar oluşabilir. Bu çatlakların sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur ancak yıllar içinde bu çatlaklarda hafif renklenmeler görünebilir. Bu nedenle ağzınızı kapalı tutup genelde burnunuzdan nefes alarak dişlerinizi aşırı soğuğa uzun süre maruz bırakmamak diş sağlığınız açısından olumlu olacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.