Alışveriş merkezlerinde ciro endeksi yüzde 19,3 artış kaydetti

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin 2017 Kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, 2016 yılı Kasım ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 19,3 artış kaydederek 241 puana ulaştı. Enflasyondan arındırılarak incelendiğinde ciro endeksindeki artış yüzde 5,6 olarak kaydedildi.

Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplanmıştır.

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Kasım 2017’de İstanbul’da 1057 TL, Anadolu’da 827 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği Kasım 2017’de 919 TL’ye ulaştı.

KASIM’DA EN YÜKSEK CİRO ARTIŞI TEKNOLOJİ KATEGORİSİNDE…

Kasım ayında, kategoriler bazında en yüksek ciro artışı teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi 2016’nın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 29,6’lık artış kaydetti.

AVM’lerdeki diğer* alanlar kategori ciroları 2016 yılının Kasım ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 23,8, giyim kategori ciroları yüzde 17,7, yiyecek içecek kategori ciroları yüzde 17, hipermarket kategori ciroları yüzde 15,6 ve ayakkabı kategori ciroları yüzde 10 artış gösterdi. Ayakkabı kategori ciroları ise Kasım 2017 döneminde enflasyon oranının altında seyretti.

ZİYARET SAYISI ENDEKSİ

Kasım 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2’lik bir azalış yaşandığı ortaya çıkıyor.

AVM Endeksi Kasım 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “Ciro endeksi yıl sonuna yaklaşırken yaşanan yüzde 19,3 artışın enflasyonun ciddi olarak çok üzerinde olması sevindirici... Kategori bazında incelendiğinde teknoloji kategorisindeki yükseliş, teknoloji perakendecilerimizin halkımızın bu yöndeki taleplerini rahatlıkla karşıladığını gösterirken, diğer alanlar kategorisinin geçtiğimiz Ekim ayının ardından bu ay ikinci olarak yer alması ziyaretçilerin mobilya, kozmetik, eğlence alışverişlerinde de AVM’leri sürdürülebilir olarak tercih ettiğini gösteriyor. Ziyaret sayısında yaşanan yüzde 2’lik azalmaya rağmen ciro endeksi ve metrekare verimliliğinin artış göstermesi, ziyaretçilerimizin AVM’lerden daha yüksek bütçelerde ve daha verimli alışveriş yaptığını ortaya koyuyor ki bu da perakendeciler için uzun vadede olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir. Aralık ayında yılbaşı etkisi ile daha yüksek bir ciro endeksi beklentimiz olduğunun da altını çizmekte fayda var” dedi.

***

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ VE YATIRIMCILARI DERNEĞİ HAKKINDA

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 70‘inden fazlasını temsil etmektedir.

AYD Türkiye’de takriben 55 milyar dolarlık yatırımı ve 480 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.

AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

www.ayd.org.tr

AKADEMETRE HAKKINDA

Türkiye’nin yerli sermaye ile kurulu en büyük araştırma şirketlerinden olan Akademetre Research & Strategic Planning, yerel kodların yaklaşımıyla tasarlanan araştırma modelleri ile etkinlik alanını ülke dışına çıkararak firma özelliklerine uygun stratejik çözümlerle müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Akademetre, kalıplaşmış yaklaşımlara son vererek, bilginin daha etkin ve yetkin kullanımına olanak tanımak, yaratıcı ve sonuç odaklı araştırma yöntemleri geliştirmek amacıyla 2000 yılında kurulmuştur.

Akademetre, pazar ve pazarlama araştırmaları başta olmak üzere, genellikle araştırmayı isteyen firmanın pazar ortamını tanımlayabilmesi, pazarın tehditlerini ve fırsatlarını belirleyebilmesi ve rekabet avantajı yaratacak konumları tespit edebilmesini sağlayan verilerin elde edilebilmesini amaçlamaktadır. Bu noktada hangi ürün veya hizmetlerin pazara sunulması gerektiği, pazara ulaşabilmek için hangi kanalların var olduğunun tespiti, hangi niş pazarın seçilmesi gerektiği gibi konuları ortaya çıkarma amacı taşımaktadır.

Pazarda halihazırda faaliyet gösteren rakip firmaların ürün ve özellikleri, bunların hedef tüketicileri ile ilgili davranışları ortaya çıkarmaktadır. Akademetre’nin ortaya koyduğu stratejiler, çok yönlü olarak firmaların pazarla ilgili bütün davranışlarının ayrıntılarıyla ele alındığı planlamalardır. Bu doğrultuda Türkiye’de etkinlik gösteren ulusal ve uluslararası şirketlerin çözüm ortağı olarak hizmet verir. Akademik araştırma yöntemlerini yaşama geçirerek, her soruna ilişkin ayrı bir model oluşturan Akademetre, araştırma sonuçlarını sahip olduğu know-how ile karşılaştırılabilmekte ve Türkiye ve bölgesel değerlendirmelerle desteklemektedir.

www.akademetre.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.