Covid-19'dan sonra olası kalp sorunları nelerdir?

COVID-19'dan sonra olası kalp sorunları nelerdir?

SARS-CoV-2 koronavirüsünün neden olduğu hastalık olan COVID-19, kalp kasına zarar verebilir ve kalp fonksiyonunu etkileyebilir.

Bunun birkaç nedeni var. Kalpteki hücreler, koronavirüsün hücrelere girmeden önce bağlandığı anjiyotensin dönüştürücü enzim-2 (ACE-2) reseptörlerine sahiptir. Kalp hasarı, vücutta dolaşan yüksek düzeyde iltihaplanma nedeniyle de olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi virüsle savaşırken, iltihaplanma süreci kalp de dahil olmak üzere bazı sağlıklı dokulara zarar verebilir.

Korona virüsü enfeksiyonu aynı zamanda damarların ve atardamarların iç yüzeylerini de etkiler ve bu da kan damarı iltihabına, çok küçük damarlarda hasara ve kan pıhtılarına neden olabilir ve bunların tümü kalbe veya vücudun diğer kısımlarına kan akışını tehlikeye atabilir. Şiddetli COVID-19, kan damarlarının astarını oluşturan endotel hücrelerini etkileyen bir hastalıktır.

Nabız ve COVID-19

COVID-19 olduktan sonra,çarpıntı yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Kalp atış hızında geçici bir artış, dehidrasyon da dahil olmak üzere birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Özellikle ateşiniz varsa, yeterince sıvı içtiğinizden emin olun. Hızlı veya düzensiz kalp ritmi belirtileri şunları içerebilir:

  • Kalbinizin göğsünüzde hızlı veya düzensiz attığını hissetmek ( çarpıntı )
  • Özellikle ayakta dururken sersemlik veya baş dönmesi hissetmek
  • Göğüs rahatsızlığı

COVID-19'dan sonra kalp sorunu geliştirmiş olabileceğime dair işaretler nelerdir?

COVID sonrası dönemde bildirilen birçok semptom var ve bu semptomların birden fazla olası nedeni var.

Herhangi bir ciddi hastalıktan sonra olduğu gibi, koronavirüs ile enfeksiyondan sonra şiddetli yorgunluk yaygındır. Birçok insan nefes darlığı, göğüs ağrısı veya çarpıntı yaşar. Bu sorunlardan herhangi biri kalple ilgili olabilir, ancak aynı zamanda çok hasta olma, uzun süreli hareketsizlik ve haftalarca yatakta iyileşme gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.

COVID-19 sonrası POTS . Koronavirüsten iyileşen kişiler bazen POTS (postural ortostatik taşikardi sendromu ) olarak bilinen bir durumun semptomlarını gösterirler. Araştırmacılar bir bağlantı olup olmadığını araştırıyorlar.

POTS doğrudan kardiyak bir problem değil, sinir sisteminin kalp atış hızını ve kan akışını düzenleyen bölümünü etkileyen nörolojik bir problemdir. Sendrom, ayağa kalktığınızda hızlı kalp atışlarına neden olabilir ve bu da beyin sisi, yorgunluk, çarpıntı, baş dönmesi ve diğer semptomlara yol açabilir.

COVID-19'dan sonra kalp krizi daha olası mı?

Bu duruma göre değişir; kalp krizinin  birkaç farklı biçimi var. Kalbin atardamarlarından birini tıkayan bir kan pıhtısının neden olduğu tip 1 kalp krizi, COVID-19 enfeksiyonu sırasında veya sonrasında nadirdir.

Tip 2 kalp krizi COVID-19 ile daha yaygın. Bu kalp krizi, hızlı kalp atışı, düşük kan oksijen seviyeleri veya anemi gibi kalp üzerindeki artan stresten kaynaklanabilir, çünkü kalp kası bu ekstra işi yapmak için kanda yeterli oksijeni alamaz. Bunu akut koronavirüs hastalığı olan kişilerde gördük, ancak hastalığı atlatanlarda daha az görülüyor.

Kan testleri, COVID-19 sırasında bazı kişilerin kanlarında EKG değişiklikleri ve göğüs ağrısı ile birlikte troponin adı verilen bir madde seviyesinin yükseldiğini göstermiştir. Yüksek troponin seviyeleri, hasarlı kalp dokusunun bir işaretidir. Bazen bu bir kalp krizinden kaynaklanır. Bu, COVID-19'dan sonra daha az görülür.

Akut COVID-19 sırasında, anormal EKG'li yüksek troponin seviyeleri daha yüksek ölüm oranıyla bağlantılıdır, ancak normal EKG'si olan hastalarda değil.

COVID-19 Sonrası Nefes Darlığı veya Göğüs Ağrısı

Semptomlarınızdan herhangi biri şiddetliyse, özellikle nefes darlığında bir doktora danışmak istersiniz

Piyasada bulunan bir O2 (oksijen) satürasyon monitörünün kullanabilirsiniz.

Nefes darlığı kendi başına her zaman ciddi bir sorunun işareti değildir, ancak bu semptomla birlikte düşük O2 (%92'nin altında) varsa, bu endişelenmek için bir nedendir. İnsanlar, uzun süredir daha az aktif olduklarından ve fitness seviyelerini kademeli olarak yükseltmeleri gerektiğinden, COVID-19'dan sonra efor sarf ederken nefes darlığı çekebilirler.

Kalp sorunları COVID-19 iyileşmesinden çok sonra ortaya çıkabilir mi?

COVID-19 geçirdiyseniz, iyileştiyseniz ve şimdi iyi hissediyorsanız endişelenmeli misiniz? Kalp sorunlarının daha sonra ortaya çıkması muhtemel midir?

Bu soruların birçoğunun henüz net cevapları yok,hala araştırmalar devam ediyor.

Hastalığın uzun vadede insanların kalplerini nasıl etkileyeceğini tam olarak bilmek zor ve bu, araştırmacıların yoğun endişe duyduğu alanlardan sadece biri.

Araştırmalar, COVID-19 olan insanlar üzerinde kalıcı kalp etkileri hakkında öğrenecek daha çok şey olduğunu gösteriyor. Bazı durumlarda, hastalarda sürekli izleme gerektirebilecek kalp hasarı belirtileri kalır.

Koronavirüsü olan ve hayatta kalan 100 kişi üzerinde kardiyak MRI'ların yürütüldüğü bir Alman araştırması mevcut buna göre; Araştırmacılar bu hastaların 78'inde anormal bulgular gördü. COVID-19 olmayanlarla karşılaştırıldığında, bu hastalar kalp kası ve çevresindeki dokuda (perikard) yara izi ve iltihaplanma olduğuna dair kanıtlar gösterdi. Bununla birlikte, bu çalışma uygun bir karşılaştırma grubunun olmaması nedeniyle sınırlıydı ve sonraki çalışmalar, daha önce COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş olanlarda çok daha düşük bir miyokardit insidansı buldu.

Başka bir küçük çalışmada, COVID-19'u hafif semptomlarla veya hiç olmayan 26 kolej sporcusu değerlendirildi. Kardiyak MRG, bu öğrencilerin normal EKG'lerine ve yükseldiğinde kalp problemlerini gösterebilen troponin adı verilen bir maddenin normal seviyelerine sahip olduklarını gösterdi. Dördünde kalp kası iltihabı (miyokardit) vardı ve bunların ikisinde perikard iltihabı ( perikardit ) vardı. Örneklem boyutlarının küçük olması ve katılımcıların COVID öncesi kalp sağlığının bilinmemesi nedeniyle bu verilerin dikkatle değerlendirilmesi gerek.

Sağlıklı Günler

Dr Emre Ertürk

Kardiyoloji Uzmanı

www.emreerturk.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.