D vitamini eksikliği bebek sahibi olmayı güçleştiriyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, D vitamininin güneş ışınlarının cilde temasıyla sentezlenen bir vitamin olduğunu ve bu vitaminin eksikliğinin kısırlığa neden olduğunu belirterek, "Kış aylarında D vitamini sentezi daha da azalabilmektedir. O yüzden çocuk sahibi olmak isteyenlerin güneşli havalarda dışarı çıkmasını istiyoruz. 'Güneş girmeyen eve doktor girer' diye bir atasözümüz var. Güneş girmeyen eve çocuk da girmiyor maalesef" dedi.

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, D vitamini eksikliğini üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurtanın kalitesini ve döllenme oranlarını olumsuz olarak etkilediğini ve ayrıca döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranını da düşürdüğünü söyledi. Bu durumun sadece kadınlarda etki etmediğini aynı zamanda erkeklerde de sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade ederek, "D vitamini eksikliği kısırlığa neden oluyor. D vitamini aslında hayatımızda güneş ışınlarının cilde temasıyla sentezlenen bir vitamindir. D vitamininin sadece kemik ya da vücudun diğer fonksiyonlarıyla beraber artık üreme fonksiyonları üzerinde çok ciddi etkilerini görüyoruz. D vitamini eksikliği olduğu zaman özellikle kadınların yumurtalarının kalitesinde azalmaya neden oluyor ve aynı zamanda rahim zarı üzerinde de olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu tür durumlarda güneş olmadığı zaman vücuttaki D vitamini sentezi de azalıyor ve buna bağlı olarak da üreme fonksiyonlarında azalma olabiliyor. Bu sadece kadınlarda etki etmiyor aynı zamanda erkeklerde de sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkisi olabiliyor. Spermin hareketi, sperm sayısı ve sperm şekli üzerinde D vitamini eksikliği olan kişileri bunlar ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Avustralya'da yapılan bir çalışmada özellikle D vitamini eksikliği olan kişilerde hem tüp bebek tedavisi esnasında yumurtaların döllenme problemi olabiliyor hem de yumurtanın, embriyonun tutunma gücünde azalma olabiliyor. Buna bağlı olarak da gebelik şansının azaldığını görebilmekteyiz. Yine yapılan bir başka çalışmada özellikle D vitaminin önemi vurgulanmakta ve D vitamini eksik olan kadınlarda tüp bebek başarı oranının ciddi anlamda azaldığını görmekteyiz" diye konuştu.

"Güneş girmeyen eve çocuk girmiyor"

Kış aylarında D vitamini sentezinin daha da azalabildiğini vurgulayan Çoksüer, "O yüzden çocuk sahibi olmak isteyenlerin güneşli havalarda dışarı çıkmasını istiyoruz. 'Güneş girmeyen eve doktor girer' diye bir atasözümüz var. Güneş girmeyen eve çocuk da girmiyor maalesef. O yüzden biz bu tür durumlarda D vitamini eksikliğini gidermek için özellikle kış aylarında güneş olduğu esnada mutlak surette vücudun güneş ışınlarına temas edebileceği şekilde güneşten yararlanmalarını istiyoruz. Özellikle süt, peynir, yumurta gibi ürünlerden yararlanmalarını istiyoruz ve aynı zamanda deniz mahsulleri tüketmelerini öneriyoruz. D vitamini güneş ışınlarının cilde temasıyla sentezlenen bir vitamindir. Bunun vücudun diğer fonksiyonlarında olduğu gibi üreme fonksiyonları üzerinde de çok ciddi etkisi olduğunu biliyoruz. Onun için biz de kendi kliniğimizde D vitamini eksik olanlara mutlak surette D vitamini desteği veriyoruz ve başarı oranlarının ciddi anlamda arttığını biliyoruz" diye konuştu. (Kaynak: Haberler.com)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.