Kanser riskini azaltmak kişinin çabasına bağlı

Belli kesin bir nedeni bilinmemekle birlikte risk faktörlerinden dolayı oluşan kanser tümörleri; tüm dünyadaki en öldürücü hastalıktır.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Suna Çokmert 4 Şubat Kanser Günü farkındalığında ‘Kanser hastalığına karşı yapılması gerekenler’ hakkında bilgiler paylaştı.

Sigara ve alkol kullanımı, çeşitli virüsler, sağlıksız beslenme, kimyasal maddelere maruz kalma, hava kirliliği, kötü çalışma şartları bu faktörlerin başında gelmektedir.

Bu faktörlerden birine veya daha fazla maruz kalan kişilerde,  hastalığa yakalanma oranı ihtimalini arttırırken, düzenli yaşam biçimi ve sağlıklı yaşam kurallarına uyan kişilerde de zaman zaman rastlanmış olması muhtemel olabilir.

Farklı kanser türleri üzerinden değerlendirme yapmak gerekirse;  dünya genelinde kadın ve erkeklerde en sık görülen kanser türü olup aynı zamanda en öldürücü kanser ‘Akciğer kanseri’ olarak bilinmektedir.

Tanısı ne olursa olsun kanser tümörünün tespit edilmesi erken teşhise bağlıdır. Bu da; yetişkin bir bireyin kendi sağlık farkındalığında olması belirti ve bulguları önemseyerek, düzenli tetkiklerini yaptırmasıyla son derece önemlidir.

Sebebi olmayan kilo kaybı, halsizlik, tanımlanamayan ağrılar, bağırsak ve idrardaki değişimler, beklenmedik akıntılar, iyileşmeyen yaralar, kitle ve şişlikler benzeri belirtiler mutlaka dikkate alınmalı ve uzman hekimlere danışılmalıdır.

Yetişkin kadın ve erkeklerde herhangi bir şikayet olmasa dahi, yıllık rutin tarama programları özellikle erken teşhis ve tespit ile olası bir durumun hızla tedavisine destek verir.

Hemen hemen tüm kanser hastalıkları kendi içinde özel tedaviler gerektiriyor olsa bile genel anlamda kanser ile savaşmanın kuralları birbirine yakındır. Bunları maddeler halinde ifade etmek gerekirse;

-             Sigara ve alkol kullanımına son vermek

-             Cinsiyet ve yaş oranında ideal kiloyu korumak

-             Katkısız ve doğal beslenmeye gereken önemi göstermek

-             Hareketli bir yaşam planında olmak düzenli egzersiz yapmaya özen göstermek

-             Radyasyon ve zararlı ışınlardan kendini mümkün olduğunca korumak

-             İhtiyacın fazlasında güneş ışınlarına karşı önlem almak

-             Stresli yaşamdan uzak durmaya, daha sakin ve dengeli yaşamaya özen göstermek

-             Kimyasal madde kullanımına itibar etmemek doğal ve organik ürünlerde seçici olmak

-             Enfeksiyon hastalıklarına karşı bilinçli ve dikkatli olmak

-             Aileden gelen genetik faktörleri ve risklerin farkında olarak bilinçli davranmak

Yukarıda belirtilen bu önemli kurallara dikkat etmek ve yaşam biçimimizi bu şekilde tasarlamak;  kanser hastalığına karşı bedenimizi daha dirençli yaparak, kaliteli ve sağlıklı yaşamamızı sağlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.