Yaz geldi kalp sağlığınız için bunlara dikkat!

Ünlü doktor, Kardiyolog Dr Emre Ertürk , katıldığı TV programında yaz aylarında kalp hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.Bu öğretici ve hayat kurtaran önerileri sizin için derledik.

“Araştırmalar kardiyovasküler problemi olan insanlar için sıcak ve nemli havaların tehlikeli olabileceğini gösteriyor.Bazı önlemleri almazsanız, sağlıklı insanlar için bile risk oluşturabilir.

Sıcak günlerde, kalplerimizin vücudu soğutan terleme tepkisini başlatmak için daha fazla kan pompalamaya ihtiyacı vardır. Zaten zayıflamış bir kalbi olan insanlar için, bu ekstra kan pompalama kardiyovasküler sistem üzerinde strese neden olabilir. Yani sıcak hava ve kalp hastalığı tehlikeli bir kombinasyon olabilir

İnsanlar yaşlandıkça,vücut sıcaklıklarını düzenleme yetenekleri tehlikeye girebilir. Isı yorgunluğu , bir kişinin vücudu kendini soğutamadığında ortaya çıkar ve yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kas seğirmesi ve kafa karışıklığı gibi semptomlara neden olur. Bu semptomlar ilerlerse, sıcak çarpmasına yol açabilir, bu da bir kişinin vücut sıcaklığının aşırı yükselmesine ve merkezi sinir sisteminde komplikasyonlara neden olduğu anlamına gelir. Bu noktada organların çalışması bozulmaya başlayabilir

Yaşla birlikte, plak genellikle arterlerde birikmeye başlar ve daha sert hale gelmelerine neden olur. Artı, yaşlılar sıcakta susuzluk hissetmeyebilir ve su ihtiyacını duydukları belirtileri fark etmeyebilirler.Isı bitkinliği sırasında, tansiyon düşer ve bu tehlikeli olabilir çünkü bu, insanların dengesizleşmesine ve hatta düşmesine veya bayılmasına neden olabilir.

KALP HASTALIĞINIZ VARSA DİKKAT!

Herkes sıcak çarpabilir ancak kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler daha büyük risk altındadır. Kalp hastalığınız varsa, kalbiniz daha düşük vücut sıcaklıklarını korumak için sıcakta daha fazla çalışamayabilir. Ek olarak, kan dolaşımındaki suyu azaltmak için diüretikler, beta blokerler gibi birçok kalp rahatsızlığı için reçete edilir. Bu ilaçların her biri, bir kişinin sıcakta vücudun soğuma yeteneğini azaltabilir.

Isı Çarpmasının Belirtileri

  • Yüksek ateş
  • Terlemeden sıcak ve kuru cilt
  • Hızlı kalp atışı
  • Baş dönmesi
  • Bulantı veya kusma
  • Bilinç bulanıklığı

Yorgunluk, mide bulantısı veya bayılma gibi semptomların yanı sıra soğuk, nemli bir cilt ile ağır terleme yaşarsanız, ısı yorgunluğunuz olabilir (sıcak çarpmasına yol açabilen rahatsızlık) Sıcaktan hemen çıkmak, cildinize soğuk su uygulamak ve soğuk olmayan su içmek, ısı yorgunluğunu kötüleşmeden durdurmanıza yardımcı olabilir

DEHİDRASYON NEDİR? NEDEN ZARARLI?

Vücut yeterli sıvıya sahip olmadığında ortaya çıkan dehidrasyon , ısı bitkinliğinin ve sıcak çarpmasının ana nedenlerinden biridir. Bu, kan hacminin düşmesine neden olur, yani kalp düzgün bir şekilde çalışmaz ve vücudun organlarına kan pompalayamaz.

SICAKTA KALP SAĞLIĞINIZI KORUMANIZ İÇİN;

HAVAYA UYGUN GİYİNİN

İnce giysiler, açık renkler, nefes alabilen kumaşlar ve güneşten koruyacak bir şapka takabilirsiniz.

Güneşin en yoğun olduğu saatlerde içeride kalın (10: 00-16:00 )

Kalp rahatsızlığınız varsa, 50 yaşın üzerindeyseniz veya aşırı kiloluysanız, kendinizi ve kalbinizi sağlıklı tutmak için yeni alışkanlıklar başlatın. Kalp probleminiz varsa, sıcak çarpması, güneş çarpması veya ısı yorgunluğu yaşama olasılığınız daha yüksek olabilir. Sıcak havalarda, vücut ısınızı soğuk tutmanın bir yolu olarak kalbinizin daha hızlı atması gerekir. Kalbinizin en iyi şekilde çalışması için vücudunuz sıcak ve nemli olduğunda ne yapmanız gerektiğini bilin. Bu şekilde, ısının kalbinizi zorlamasını önlemeye yardımcı olursunuz.

SUSUZ KALMAYIN!

Gün boyu su içerek kalbinizi sıcaktan koruyun. Terlediğinizde, vücudunuz değiştirmeniz gereken sıvıları kaybeder. Bunları değiştirmek, susuz kalmanızı önler. Kalp probleminiz varsa ve susuz kalırsanız, düzensiz bir kalp atışı yaşayabilirsiniz. Egzersiz yapmasanız bile yüksek sıcaklıklarda bol miktarda soğuk su için.

YETERİNCE SU İÇMEZSENİZ NE OLUR?

Yoğun ısı ve sürekli terleme, vücuttaki sıvı miktarını düşürerek dehidrasyona neden olur ve kalbinizin zorlanmasına neden olur. Ayrıca, yüksek tansiyon hastaları için, yaz aylarında sıcaklık ve nem aşırı olduğunda, cilde ilave kan akışına neden olur ve kalbin daha hızlı atması gerekir. (Bu, kanın dakikada iki kat daha fazla dolaşmasına neden olabilir. ) Kalpteki bu gerginlik, aldığınız ilaçlar ile birlikte kan basıncında ciddi bir düşüşe neden olabilir.

Düşük kan basıncı ve hızlı kalp atış hızı, kardiyak sorunları olanlar için büyük risk faktörleridir

Terleme ve ilaç alımının neden olduğu su ve tuz kaybı, tehlikeli derecede düşük sodyum ve potasyum seviyelerine yol açabilir. Kandaki düşük sodyum bulantı, kusma, baş ağrısı, kafa karışıklığı, uyuşukluk, yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik, kas güçsüzlüğü, kramplar ve nöbetler veya aşırı durumlarda komaya neden olur. Benzer şekilde, daha az su tüketimi nedeniyle düşük potasyum seviyeleri, kas ağrılarına, kramplara, çarpıntılara ve kalp ritminde ölümle sonuçlanan rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle yaz aylarında optimum miktarda su içmek çok önemlidir (1.25 litre ya da 8 bardak kadar diyebiliriz)

HAFİF YİYİN

Ağır yemek yemek kalbinizi ve midenizi zorlar. Taze sebze ve meyveler tercih edin.Tereyağı,margarin gibi yağlardan uzak durun.

İLAÇLARINIZI DÜZENLİ KULLANIN

İlaç gerektiren bir kalp sorununuz veya başka bir sağlık sorununuz varsa düzenli kullanmaya dikkate edin.

KALP SAĞLIĞINIZI KORUMANIZ İÇİN HATIRLATMA !!!

Sağlıklı beslenerek, aktif kalarak ve stresinizi yöneterek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bazı kalp rahatsızlıkları kalıtım olsa da kolesterolünüzü ve tansiyonunuzu sağlıklı seviyelerde tutarak, tütün ürünlerinden kaçınarak,obez veya aşırı kiloluysanız bir miktar kilo vererek riskinizi azaltabilirsiniz. Lifli gıdalar, sebzeler ve meyveler açısından zengin bir diyet sağlıklı bir kalp için çok önemlidir. Balık yağı gibi vitaminler ve takviyeler, kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olabilir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.