Zindelik koçluğu çalışanların tükenmişlik sendromu yaşamasını önlüyor

Zindelik (wellness) koçluğu, iş ve sosyal hayat arasında bir denge kurmayı önceliklendiren şirketler ve çalışanlar için, çalışanların kişisel hedefleri doğrultusunda plan yapmalarına ve harekete geçmelerine destek olmaktan, içsel motivasyonu artırarak şirket genelinde morali yükseltmeye kadar bir çok fayda barındırıyor. SiZe Bütünsel Yaklaşım Kurucu Ortağı Zeynep Balcı’ya göre zindelik koçluğunu çalışanlarına hizmet olarak sunan şirketler, sağlık ve sigorta masraflarını azaltırken performansı ve üretkenliği artırıyor.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre sağlık durumumuzu %50 yaşam şeklimiz, %20 kalıtım, %10 tıbbi yardım ve %20 çevre belirliyor. SiZe Bütünsel Yaklaşım Kurucu Ortağı Zeynep Balcı: “Bu sonuçlar bizim için çok umut verici çünkü yaşam şeklimizi belirlemek elimizde olduğuna göre sağlık durumumuzun da %50’sini belirleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulunarak şu soruyu soruyor: “Peki bunu ne kadar yapabiliyoruz?”

Sağlığımız için neyin iyi, neyin doğru olduğunu biliyor olmamız hayatlarımızda bir fark yaratabilseydi, en önemli 6 sağlık alışkanlığı olan düzenli egzersiz, sağlıklı yağ alımı, günde 5 porsiyon sebze ve meyve yeme, sağlıklı kilo, kontrollü içki tüketimi ve sigara içmeme konusunda gerekli davranışları sergiliyor olurduk. Zeynep Balcı’ya göre maalesef bu böyle olmuyor. Balcı: “Hep erteleme, yapamayacağına inanma, bahaneler bulma ya da kaynakların yetersizliğinden yakınma gibi durumları sağlığımızın önüne koyuyoruz. Dünyada bu konuyla ilgili yapılan farklı çalışmalar, hastalıklar nedeniyle yapılan devamsızlıktan kaynaklanan verim kaybının şirketler için çok yüksek maliyetlerle sonuçlandığını ortaya koyuyor. Yine araştırmalar sağlıksız beslenme ve hareket eksikliği nedeniyle sağlık risklerinin her geçen gün arttığını da göstermekte. Bu bağlamda, işyerinde sağlık ve zindeliğin desteklenmesi, bir işverenin en değerli varlığı olan çalışanlarına sunabileceği en önemli yatırım kararı. Kurumların bu kararı alabilmeleri için aşağıdaki soruları objektif olarak yanıtlamaları gerekiyor.” ifadelerinde bulunuyor.

• Çalışanlarınız kendilerini geliştirmeye odaklı ve mutlu mu yoksa sadece işe gelip gidiyorlar mı?

• Çalışanlarınız işlerini iş yerinde bırakabildiklerini, özel hayatlarına taşımadıklarını düşünüyorlar mı?

• İşyeri kültürünüz sağlıklı, dengeli bir yaşam tarzını destekliyor mu?

• Yönetim kadronuz ve liderleriniz tüm çalışanlar için iyi örnekler oluşturuyor mu?

Kabul edersiniz ki tüm bu soruların yanıtlarının evet olması için şirketlere ciddi sorumluluklar düşüyor. İşte bu konuda şirketlerin yardımına zindelik (wellness) koçluğu yetişiyor ve nasıl bir yapılanma kurulması gerektiği konusunda yol gösteriyor.

İş dünyasında ve liderlik gelişiminde koçluğun, çok çeşitli ihtiyaçlar için kullanıldığının ve insanları geliştirmek için paha biçilemez bir araç olduğunun altını çizen Zeynep Balcı, “Çalışanlar yaşam şekillerini değiştirmek için çoğunlukla gerekli beceri ve destekten yoksunlar. En kalıcı çözümlerimiz kendimiz üzerinde olanlardır, davranış değişikliği için en iyi fikirlerimiz kendi ürettiklerimizdir.” diyor.

Zindelik Koçluğu ile Çalışanlar Stresle Daha Rahat Başa Çıkıyor

Zindelik koçluğu, çalışanın kişisel zindelik hedefleri koymasına, ilerlemesine ve hesap verebilir olmasına rehberlik ediyor. Bireyleri kendileri için en iyi sonuçları almaları için motive etmek ve güçlendirmek için yardımcı oluyor. Devam eden süreçte koçluk, kişinin kendine güvenini artırıyor. Artan özgüven, çalışanların işe daha çok odaklanabilmesini ve daha yüksek performans sergilemelerini sağlıyor. Koçluk desteği ile çalışanlar kendi sağlık ve zindelik seçimlerinin sorumluluğunu alarak iş hayatının getirdiği stresle daha rahat başa çıkıyor ve işlerinde daha verimli oluyor. Balcı’ya göre, zindelik koçu ile çalışmak yaşam biçimi değişikliği için en etkili çözüm.

SiZe Bütünsel Yaklaşım’ın kurumsal eğitim hizmetlerinde de yer alan işyerinde zindelik (wellness) koçluğunun faydaları şöyle sıralanıyor:

• Bireyleri güçlendirir ve onların zindelikleri için sorumluluk almalarını teşvik eder.

• Olumlu tutum geliştirmeye destek olur ve enerjinin artmasını sağlar.

• Stres ve tükenmişlik kavramı ile ilgili farkındalığı arttırarak stres yönetimi yöntemlerini etkin kullanımını sağlar.

• Kişilerin kişisel hedefleri doğrultusunda plan yapmalarına ve harekete geçmelerine destek olur.

• Çalışanlar daha esnek, kendine güvenen ve sonuç odaklı bireyler haline gelir.

• Güçlü ve zayıf yönlerini tanıyan çalışan, kendi hayat dengesini kurar ve böylelikle işten duyulan tatmin artar.

• Daha iyi bir takım oyuncusu olmayı sağlar.

• Çalışanların tükenmişlik sendromu yaşamasını önler.

• Zor zamanlarda daha etkin mücadele etmelerini sağlar.

• İletişim becerilerini geliştirir.

• Çalışanların süreçlere katılım oranı arttırır.

• İçsel motivasyonu artırarak, şirket genelinde morali yükseltir.

Zindelik koçluğunu çalışanlarına hizmet olarak sunan şirketler çalışanların genel sağlıklarını iyileştirir, sağlık ve sigorta masraflarını azaltır, devamsızlığı önler ve sonuç olarak performansı ve üretkenliği artırır. Sadece çalışanların iş verimliliğini artırıcı bir unsur olarak düşünülmemesi gereken zindelik koçluğu, bu konuda adım atan şirketlerde kurum kültürünü sağlamlaştırarak finansal ve zamansal olarak da olumlu geri dönüşler alınmasına neden olan bütünsel bir fayda sağlar.

SiZe Bütünsel Yaklaşım Hakkında:

Bütünsel yaklaşım bakış açısı ile yaklaşan ve bu doğrultuda kişileri ve kurumları desteklemek için çeşitli çalışmalar yürüten SiZe Bütünsel Yaklaşım, 2014 yılında Sibel Yücesan ve Zeynep Balcı’nın hayallerinin bir amaca dönüşmesiyle yolculuğuna başlamıştır. Bu yolculukta 2015 yılından beri, hem bireylere hem de kurumlara hayata bütünsel bir yaklaşım felsefesiyle çok çeşitli çalışmalar sunmaya devam etmektedir. SiZe çatısı altında güçlü bir ekiple bütünsel zindeliği destekleyen danışmanlık hizmeti ve programları sunulmaktadır. Tüm programlar yüksek nitelikli ve sertifikalı uzmanlar tarafından yürütülmektedir. SiZe, merkezi Londra’da olan Mindfulness at Work şirketinin lisanslı temsilcisidir.

Bütünsel yaklaşım, kişinin fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal, sosyal, finansal ve çevresel alanlarda farkında ve bir bütün olarak dengede yaşamasını ifade etmektedir. Wellbeing (esenlik) sadece iyi bir kariyere sahip olmak, iyi bir insan olmak ya da iyi görünmek değil bunların mükemmel dengesidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.