İnsanlar kendilerini iyi hissetmek ve estetik bir görünüme sahip olmak için burun estetiği ameliyatlarına başvuruyor. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu ameliyatların çok büyük bir bölümünün temel nedeni, sadece estetik görünümlü bir buruna sahip olmak değil.
Konu ile ilgili olarak Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen önemli bilgiler verdi.
Türkiye’de En Sık Yapılan Estetik Ameliyatı: Burun
“Türkiye’de en sık yapılan estetik ameliyatlarının başında burun ameliyatları geliyor” sözlerini ifade eden Avrupa Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun cerrahisi yeterlilik belgesi sahibi Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Toplum yapısının değişmesi ve bireyselliğin önem kazanması ile birlikte Türkiye’de gerçekleştirilen estetik ameliyatlarında ciddi bir artış olduğu gözlemlendi. Yapılan estetik ameliyatlarda da ilk sırada ‘burun ameliyatları’ yer alıyor. Burnumuzun yüzümüzde en çok dikkat çeken organ olması ve yüzümüzün tam odak noktasında yani ortasında bulunması, estetik tercihlerinde burnun öne geçmesine neden oluyor.” dedi.
Ameliyatlar Eskiye Oranla Daha Kolay
Ozan Sezen Seymen, “Teknolojinin gelişmesi, yeni tekniklerin uygulanması, bilgi birikiminin artması ve hastane standartlarının yükselmesi, burun ameliyatlarını hem biz doktorlar hem de hastalar için daha avantajlı ve kolay hale getirdi. Fakat yine de bir ameliyat ve burada dikkat edilmesi gereken en önemli detayların başında, ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun alanında uzman ve deneyimli olması geliyor.
Her alanda olduğu gibi bu alanda da suistimale açık noktalar var. Hastalar, ameliyat öncesi karar sürecinde iyi bir doktor arayışına girmeli ve bu araştırma sırasında da tüm iletişim kanallarından yararlanmalılar. Çünkü bu dönemde bilgiye ulaşmak, geçmişe nazaran çok daha kolay. Bunun yanında tercih ettikleri doktor ile de sıkı bir iletişim kurarak, isteklerini doktorlarına detaylıca anlatmalılar.” dedi.
Nefes Alma Sorunu Önem Taşıyor
“Algı bu yönde olmasa da, birçok hasta burun ameliyatlarına sağlık problemlerinin giderilmesi için başvuruyor” diye belirten Ozan Seymen Sezen, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bize gelen hastaların birçoğu nefes alma sorunu yaşadıklarını belirtiyor. Yapılan analizler sonucu, nefes alma zorluğunun genellikle kemik eğriliği, et büyümesi gibi problemlerden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Biz de gerekli planlamaları yaparak, hastalarımızın daha sağlıklı ve nefes alabilen burunlara kavuşmasını sağlıyoruz.
Burundan sağlıklı nefes alınmaması, günlük aktiviteler sırasında zorlanmalara ve özellikle gece horlamalara ve yeterince dinlenememeye bağlı olarak ileri dönemlerde kalp, akciğer yada beyin hastalıkları gibi daha ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.
Ayrıca bu sorun ağız kokması, koku alma ardından tat alma duyusunda bozulmalara sebep olabiliyor. Bu sebeple şunu vurgulamak gerekir ki, burun ameliyatları sadece estetik kaygıyla değil, sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak amacıyla da yapılıyor.
Bazı hastalar, sadece burun şeklinin rahatsızlığından dolayı gelmelerine rağmen, burunlarında farkına varmadıkları fonksiyonel problemler olduğunu öğreniyorlar.” dedi.
Yaş Aralığı Estetik Tercihlerini Etkiliyor
Doç. Dr. Sezen, “Ameliyat tercihleri yaş aralıklarına göre değişiklik gösterebiliyor.
40 yaş ve üzerinde olan grup, daha çok gençleşmeye yönelik estetik uygulamalarını tercih ederken, 18-30 yaş aralığındaki hastalar burun estetiği ameliyatı olmak istiyor.
Biz de tüm cerrahi uygulamalarda, tüm süreçlerin sorunsuz geçmesi için yaşa, cinsiyete, hastanın isteğine göre detaylı bir planlama ile yola çıkıyoruz.
DOÇ. DR. OZAN SEYMEN SEZEN KİMDİR?
Ankara’da doğan Doçent Dr. Ozan Seymen Sezen, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp doktoru oldu. 1996 yılında tıpta uzmanlık sınavını kazanarak Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi (KBB-BBC) İhtisasına başladı. Uzmanlık eğitimi sırasında kulak, burun, boğaz, boyun ve yüz bölgesinin anatomisi, hastalıkları ve cerrahisi hakkında çalışarak, tecrübe kazandı.1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bu alanda ihtisas veren üniversiteler içinde en iyi eğitim programına sahip kliniklerden biri olarak kabul edilen Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB-BBC kliniğinde çalıştı. 2000 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak, Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı oldu. Bu tarihten sonra Başasistan (Eğitici Uzman Dr.) olarak onlarca Kulak Burun Boğaz Uzmanının Bilgi ve ameliyat tekniklerini geliştirerek yetişmelerine katkısı oldu. 2010 yılında kulak burun boğaz yeterlilik sınavını vererek yeterlilik belgesi aldı. 2012 yılında sınavlarını vererek kulak burun boğaz hastalıkları doçenti oldu. 2012 yılında yazılı ve sözlü sınavlar sonucunda Avrupa kulak burun boğaz baş ve boyun cerrahisi yeterlilik belgesini almaya hak kazandı.2014 yılında yüz plastik cerrahi okulu olarak adlandırılan 1 yıl süren yüz estetik cerrahi eğitimini tamamladı.