Yemelere doyamayacağınız, içi çıtır çıtır kavrulmuş ceviz ile dolu, kıvamında şerbeti, Pürtat kalitesi ile cevizli saray sarması ikramlarınızın vazgeçilmezi olmaya aday bir tat…
Vazgeçemeyeceğiniz enfes bir tatlı…
Baklava, tadıyla damağımızda iz bırakan, yemelere doyamadığımız, geçmişi ise yüzyıllar öncesine dayanan bir tatlı. Bu topraklarda ise son şeklini alarak varlığını zirvede sürdürmeye, tadıyla her yiyeni kendine hayran bırakmaya devam eden olağanüstü bir lezzet.
Tadının, hamurunun ve şerbetinin kıvamı, kullanılan iç malzemenin oranı ve doğallığı ise baklavanın lezzetine lezzet katıyor. Ancak bütün bunlar kadar, yapımında kullanılan yufkanın oranı verilen şekil ve aldığı isimler de baklavanın eşsiz lezzetine lezzet katıyor.
Cevizli saray sarması da baklavanın diğer çeşitlerini aratmayacak tadıyla ve enfes lezzetiyle vazgeçemeyeceğiniz bir tatlı olarak sofralarınızın baş tacı olmaya aday bir tatlı.
Adını nereden aldı?
Cevizli saray sarması baklava çeşitleri arasında, çıtır çıtır lezzeti, cevizin dolgun tadıyla oldukça rağbet gören bir tatlı… Fazla şerbet çekmeyişi ile hafif bir tatlı olan bu eşsiz lezzet adını nereden aldı?
Baklava, yüz yıllar ötesinden gelen eşsiz bir lezzet olduğunu tüm dünyaya kanıtlanmış bir tatlı olmakla beraber, günümüzdeki şeklini ve lezzetini de Osmanlı döneminde almıştır. Padişah sofralarının, saray kutlamalarının, asker zaferlerinin tatlısı olan baklava, günümüze değin pek çok özel yemeklerin de baş tacı olmuş, bu özel varlığını yüz yıllardır sürdürmeyi başarmış bir tatlıdır.
Osmanlı döneminden günümüze dek birçok çeşidiyle sofralarımıza kurulan, hatta tüm dünyanın tadına adeta âşık olduğu baklavanın minik minik ve yedikçe yemek isteyeceğiniz cevizli saray sarmasının adını da neren aldığı gayet net sanırım. Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez lezzeti cevizli saray sarması tıpkı geçmişte olduğu gibi günümüzün de vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Kavrulmuş cevizle dolu, inanılmaz lezzet cevizli saray sarması
Baklava, hamurunun kıvamı, iç malzemesi, arasında kullanılan cevizin leziz tadı ve elbette ölçüsünde, tam kıvamında şerbeti ile enfes lezzet. Pürtat diğer baklava seçeneklerinde olduğu gibi cevizli saray sarmasının yapımında kullanılan malzemeleri de özenle temin ediyor.
Ortalama sekiz kat yufka kullanılarak, arasına bol ceviz serpiliyor. Daha sonra rulo şeklinde sarılarak, bir parmak ölçüsüyle aynı randa tek tek kesiliyor. Fırınlamadan önce, üzerine yağı gezdirilerek fırına veriliyor. Kızarana dek pişirilen leziz tatlının üzerine şerbeti de eklenince tadına doyulmaz bir lezzet şöleni doğuyor.
Ortalama bir kilogram içerisinde 34 ila 36 adet bulunurken bir tepsi saray sarması almak istediğinizde adet sayısı 105 ila 110 olarak belirleniyor. Bu durumda kalabalık sofralarınızda da doya doya tüketebileceğiniz miktarı karşılamış oluyorsunuz.
Türkiye’nin her yerine ulaşımı var
Pürtat baklava her ne kadar bu lezzeti İstanbul’da üretiyor olsa da Türkiye’nin neresinde olursanız olun, yurdun her yanına bu leziz tatlının satışı yapılıyor. Böylece nerede olursanız olun, cevizli saray sarmasını bulunduğunuz her ilde temin edebilir, çevrenizdekileri, sevdiklerinizi bu doyulmaz tat ile buluşturabilirsiniz.
Cevizli saray sarmasının muhafaza koşulu ise oldukça uygun… Serin ve kuru yerde yedi güne dek muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca soğuk havalarda hafif ısıtarak da tüketebilirsiniz.