Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Dava Süreci

Aile içi şiddet nedeniyle boşanma davaları ülkemizde en çok görülen dava türleri arasında yer alır. Evlilik gibi bir müesseseyi sürdüren çiftler boşanma sürecinde farklı duygu durumları ile karşılaşabilir. Özellikle çiftlerin birbirine duyduğu öfke ve takındıkları tavırlar şiddetin farklı şekillerde aile içinde ortaya çıkmasına neden olabilir.

Boşanmak isteyen birçok çift için bu durumu destekleyen sebeplere ihtiyaç duyulur. Boşanma söz konusu olduğunda hangi durumlarda boşanmanın gerçekleşebileceği kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Aile içi şiddet kaynaklı boşanma da bu dava türlerinden biridir. Genel olarak aile içi şiddet gibi hassas konular farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Aile içi şiddet durumları çoğunlukla eşlerden birinin sinir ve öfke kontrolünü sağlayamadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Genel olarak aile içi şiddete sebebiyet veren durumlar kanun çerçevesinde belirtilmiştir.

Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Davasında Şiddetin İspatı

Boşanma davalarında, boşanmayı talep eden ve boşanma sebebini kanunda öngörülen nedenlere dayandıran tarafın söz konusu sebeplerin varlığını ispat etmesi gerekmektedir. İspat, fiziksel şiddette darp raporu ve doktor kararı gibi belgelerle gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra psikolojik ve duygusal şiddet gibi durumların vuku bulması halinde tanık göstermeniz gerekmektedir.

Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Davasında Tazminat

Aile içi şiddet nedeniyle boşanma davalarında mağdur olan taraf uğramış olduğu maddi ve manevi zararları tazmin ettirme hakkına sahiptir. Buna göre şiddete uğrayan tarafta meydana gelen fiziksel hasarlar ve çalışma gücü kaybından doğan zarar için maddi tazminat hakkı doğmaktadır. Aynı zamanda psikolojik travmalara yol açan ve kişiyi manevi olarak yıpratan durumlar için de tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Mahkeme tarafından manevi tazminata hükmedilebilmesi için aşağıdaki hususlara ihtiyaç duyulmaktadır;

  • Tarafların boşanma kararı verilmiş olmalıdır.
  • Manevi tazminat talep edilmelidir.
  • Tazminat talebinde bulunan eş için diğer eşe nazaran boşanmada daha az kusurlu olma şartı bulunmaktadır.
  • Tazminatı ödeyecek olan taraf kusurlu bulunmalıdır.
  • Evliliği boşanmaya götüren olaylar neticesinde, tazminat talep eden eşin şeref, onur ve haysiyet gibi kişilik haklarının zedelenmiş olması gerekir.

Boşanma avukatı ihtiyacı ve danışmanız gereken tüm sorular için https://acasoy.com/  adresinden destek alabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.