Malatya’da büyükşehir belediyesi tarafından 2016 yılında turizm vurgusuyla gündeme gelen Aşudu Deresi Dere ve Rekreasyon Alanı Düzenlemesi Projesi halkın büyüyen tepkisi nedeniyle 2019 yılında rafa kaldırılmıştı. Ancak üzerinden geçen 3 yılın ardından projenin Darende Belediye Başkanı İsa Özkan tarafından bölgede ki mahalle muhtarlarına gönderilen yazı ile rafa kalkmadığı ortaya çıktı.
Bir doğa harikasının turizm vaadiyle katledileceğini dile getiren doğa severler bölgede bu projenin ısrarla yapılmak istenmesinin nedenlerini araştırıyor. Başkan İsa Özkan’a her geçen gün tepkileri artan doğa severler sosyal medyada seslerini duyurmak için çalışmalar başlattı.
Neden Tepkiler Büyüyor?
Darende ilçe sınırları içerisinde harika bir doğa güzelliğine sahip olan Aşudu deresinin çevresini düzenlemek ve turizme kazandırmak istiyor. Ancak bu çalışma yapılırken dere yatağının iki yönlü beton ile ıslah edilmesi ve bitki örtüsünün zarar görebilmesinden dolayı doğa severler projeye tepki gösterdi. Öncelikle itirazlarının dikkate alınmadığını dile getiren bölge halkı zamanında topladıkları imza ve dilekçenin sadece 3 yıl projeyi durdurmaya yettiğini dile getirdi.
Yapılaşmaya açıldı
Mart 2022’de alınmış olan encümen kararına göre altı mahalledeki 569 parsel kamulaştırılacak ve yapılaşmaya açılacak.
Söz Konusu Proje kapsamında;
- Derenin her iki yanında 5 metre genişlikte yaya yolları yapılacak.
- Yapılaşmanın önü açılacak, butik oteller yapılarak yayla turizmi teşvik edilecek.
- Dere trapez kesitli betonarme kanal şeklinde yapılacak, su tutma noktalarında otomatik şamandıralı su eklüz noktaları olacak.
- Yol boyunca ‘yöresel ürünlerin satılması’ için alışveriş mekanları yapılacak
- Fayton ve akülü araç hizmetleri verilecek
- Parsel kenarlarında dekoratif duvarlar yapılacak.
İsa Özkan Neden Projeyi Tekrar Gündeme Getirdi
Aradan geçen 3 yılın ardından projenin tekrar gün yüzüne çıkması bölgede tartışmalara neden oldu. Doğanın ekolojik dengesine zarar verebilecek nitelikte bir projenin bölgelerine turizm vurgusu ile uyarlanmaya çalışmasını kabul etmeyeceklerini dile getiren doğa severler itirazlarını sürdüreceklerini dile getirdiler. Beton yığınına dönüşmüş bir dere ve dere çevresinin bölgeye yarardan çok zarar getireceğini söyleyen bölge halkı projeyi istemediklerini dile getirdi.
569 parsel ,her birinde en az 10 ortak vardır.Seçimler yaklaşırken 5000 i aşkın vatandaşı ilgilendiren böyle bir konuda ısrar etmezler diye düşünüyorum.Kendileri düşünmezse Genel merkez yöneticileri bu hataya düşmezler inşAllah.