İçerik Pazarlaması ve İzlenmesi Gereken Adımlar

Reklam ve pazarlama alanında rekabetin her geçen gün kızışması pazarlama konusunda konvansiyonel yöntemlerin yanında yeni yöntemlerin ortaya çıkmasını da sağlamıştır. Yeni pazarlama yöntemlerinden bahsedecek olursak söz etmemiz gereken en yeni ve etkili yöntem içerik pazarlamasıdır. Peki, içerik pazarlaması nedir? İçerik pazarlaması nasıl olmalıdır? Gelin birlikte inceleyelim.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması tarihçesi 1900lü yılların öncesine kadar götürülebilecek bir pazarlama yöntemidir. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren bir traktör ve tarım makinası üreticisi tarafından kullanılan içerik pazarlaması, internetin hayatımıza girmesi ile adından söz ettiren bir pazarlama yöntemi olmuştur. Konvansiyonel pazarlama yöntemlerinden farklı olarak müşterileri bölmekten ziyade bir içerik etrafında toplamayı amaçlayan içerik pazarlaması, sosyal medyanın gelişmesiyle her geçen gün hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmaya başlamıştır. Özellikle sosyal medya platformları aracılığıyla kitlesine ulaşmayı hedefleyen markalar müşterisini cezbedecek içeriklerin oluşturulması ve paylaşılması ile dikkatleri üstüne çekmeyi amaçlar. Bu yöntemle daha önce müşterinin hiç görmediği ve hiç ihtiyaç olarak benimsemediği bir ürün sanki zorunlu bir ihtiyaçmış gibi sunulur ve müşteri ikna edilir. İçerik pazarlaması ile ilgili belirtilmesi gereken en önemli nokta bu yöntemin ürünü satmaktan ziyade müşterilerin satın alma alışkanlıklarını değiştirerek müşterilerin doğal yollarla ürünü almaya yönlendirilmesidir. Sonuç olarak içerik pazarlaması müşterilerin bilinçaltına yönelik bir pazarlama yöntemidir. Peki, başarılı bir içerik pazarlamasında hangi adımlar izlenmelidir?

İçerik Pazarlamasında Hangi Adımlar İzlenmelidir?

Müşteriye yönelik en etkili pazarlama yöntemi olarak kabul edilen ve adeta marka ve müşteri arasında organik bir bağ oluşturmaya yarayan içerik pazarlamasında izlenecek adımlar başarıya ulaşmada oldukça önemlidir. Bu nedenle markalar en doğru adımları izlemelidir. Peki, nedir bu adımlar?

  • Hedef Kitlenin Belirlenmesi: Başarıyı hedefleyen bir marka için atılacak ilk adım müşteri portföyünün oluşturulmasıdır. Müşterileri ile ilgili yaş, cinsiyet, günlük alışkanlıklar vs. gibi her türlü bilgiyi toplayan ve bu yönde stratejiler belirleyen markalar başarıya bir adım daha yakındır. 
  • Stratejinin Belirlenmesi: Hedef kitlenin belirlenmesinden sonra atılacak ikinci adım hedef kitlenin hassasiyetlerini göz önüne alarak markanıza bir yol haritası çizmektir. Strateji olarak ifade edilen bu yol haritasında markanızın nasıl bir imaj çizmesini istiyorsanız o şekilde hareket etmeli ve hedef kitlenizi hangi mecra ile daha çok etkileyebileceğinize karar vermelisiniz.
  • İçerik Oluşturulması: Hedef kitle ve strateji belirlendikten sonra yapılması gerekenler biraz daha basit gibi gözükse de aslında en önemli nokta içeriklerin oluşturulmasıdır. Hedef kitlenize hitap edecek ve onların gönlünü kazanacak başarılı içerikler oluşturarak markanızı en üstlere taşıyabilirsiniz. Aksi takdirde tüm çabanız boşa gitmiş olur.
  • Sosyal Medya ve Seo Çalışmaları: Tüm adımlar başarıyla geçildikten sonra yapılması gereken hedef kitleye ulaşılacak doğru mecranın seçilmesi ve bu mecrada markanın başarısının değişik yöntemler kullanılarak ölçülmesi olmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.