Covid 19 sonrası nasıl normalleşmeli?

Covid 19 sonrası nasıl normalleşmeli?

Kardiyoloji Uzmanı Dr Ertürk ‘e sorduk “ Covid-19 sonrası nasıl normalleşmeli?

“COVID19 pandemisinin gölgesinde geçen son 1.5 yıl boyunca çoğu insanın yaşam alışkanlıklarında sağlık durumlarını olumsuz etkileyen ciddi değişiklikler meydana geldi.

Örneğin pek çok kişi hareketsizleşti, uyku düzeni bozuldu, kilo aldı, kolesterolü yükseldi, yalnızlaştı ve daha kaygılı/stresli hale geldi.

Ayrıca sağlık hizmetlerine başvuru ve ulaşım da ister istemez sekteye uğradı ve bu nedenle de bir çok insanın mevcut hastalıklarının tanılarının konulması gecikti, tedavi verilmiş olanların ise uygun bir şekilde takibi yapılamadı ya da aksadı.

Sonuç olarak bu daha da sağlıksız hale gelen yaşamın toplumda zaten sık rastlanılan hipertansiyon, obezite, kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları daha da yaygınlaştırması ve geç tanı konulması ve takipsiz kalma gibi durumlar sebebiyle de bu hastalıklara bağlı ölümleri daha da artırması beklenmektedir.

Bu nedenle sonradan üzülmemek için özellikle “aşılanmadaki artışın ve yeni vaka sayılarındaki düşüşün” açmış olduğu bu fırsat penceresinde sağlığı konusunda ertelediği ihtiyaçları olan kişilerin ve takiplerini aksatmak durumunda kalmış olan kronik hastalıkları bulunan kişilerin ilgili meslektaşlarıma başvurmalarını öneriyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.