Felç ve serebral palsi hastalığında hidroterapi tedavisi

Hidroterapi tedavisi birçok vatandaşın hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Geçirdikleri felç veya serebral palsi hastalığı nedeniyle vücudunun bir bölümünü kullanamayan hastalar tedavi sonrası kazandıkları hareket kabiliyetiyle diğer vatandaşlara da umut oldu.

Hidroterapi tedavisiyle hastalarda sağlanan gelişim birçok vatandaşın hayatını değiştirdi. Ortopedik, kas ve iskelet sistemlerindeki problemler, yaralanmalar, felç gibi birçok nedenle çeşitli hareket yetilerini kaybeden kişilere uygulanan hidroterapi tedavisi, birçok hasta için umut oldu. Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde (AKDEM) ücretsiz olarak verilen tedaviyle her yaştan hastanın kaybettiği hareket kabiliyetinin yeniden kazandırılması için çalışılıyor. Terapide suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle kişinin kendisini gerçek ağırlığından çok daha hafif hissetmesi sağlanırken hastanın kaslarına fazla yük binmesi engelleniyor. Böylelikle hidroterapi sayesinde hastalar, normal hayatlarında yapamadığı ya da yaparken çok fazla ağrıya sebep olan hareketleri kolaylıkla yapabiliyor.

Hastalarda sağlanan gelişim tedaviye talebi arttırdı

Bu kapsamda AKDEM bünyesinde 2 hidroterapist günde 6 seansta hastalara hizmet veriyor. Hidroterapi tedavisine tuvalet problemi yaşamayan her yaştan hasta katılabiliyor. Merkezdeki hidroterapi tedavisine katılan vatandaşların kaydettiği gelişme ise diğer hastalara umut oldu. Sol tarafından felç geçiren 68 yaşındaki Ünal Tüfekçioğlu ile serebral palsi hastası minik Zelal’in kazandığı hareket kabiliyeti ise hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Tüfekçioğlu, tedaviden önceki durumunu "Yatağa çakılıydım" diye ifade ederken, minik Zelal’in annesi sağ kolunu kullanamayan kızındaki gelişiminden dolayı yaşadığı mutluluğu anlattı. Tedaviye katılan hastalarda sağlanan ilerleme ise tedaviye talebi oldukça arttırdı. Bu nedenle merkezde ayda 4 kez uygulanan terapi artık daha fazla hastaya ulaşabilmek için ayda 3 seansa düşürüldü.

Sıcak suyun zararlı olmadığına dair sağlık raporu isteniyor

AKDEM‘den hidroterapi hizmeti alabilmek için başvuran hastalar komisyon tarafından değerlendiriliyor. Hidroterapi tedavisinin gerçekleştirildiği havuzun sıcaklığı 34-37 derece arasında olduğu için, sıcak suyun hastalar üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığına ve hastaların bulaşıcı hastalıkları bulunmadığına dair sağlık raporu getirilmesi isteniyor. Tedaviyi alması için herhangi bir engel olmadığı belirlenen hastalar ise uzman hidroterapistler eşliğinde seanslara katılmaya başlıyor.

"Önceden sağ kolunu kullanmıyordu, şimdi gayet kullanabiliyor"

Hidroterapiyle birçok kişinin kas ve iskelet sistemlerini daha aktif bir şekilde kullanmalarının sağlandığını dile getiren Hidroterapi Uzmanı Semih Kıllı, "Hidroterapi seanslarımız 2009 yılından bu yana verilmekte. Burada ortopedik ve zihinsel engelli kişilerde kas ve iskelet sisteminin çalışmasında ve dikkat komut tarzında öğrencilerimize bir şey katmak amacıyla burada hidroterapi seansı veriyoruz. Bir öğrencimiz mesela önceden sağ kolunu kullanmıyordu şimdi gayet kullanabiliyor, yazabiliyor, top atabiliyor. Her yaştan 5 yaşından 40-50 yaş arasına kadar öğrencimiz var" ifadelerini kullandı.

"Yatakta çakılıydım, tedavi görerek kendi işimi kendim yapmaya başladım"

Hidroterapi tedavisinin kendisine çok iyi geldiğini dile getiren sol tarafı felçli olan 68 yaşındaki Ünal Tüfekçioğlu, "Ben yatakta çakılıydım, kendi başıma hiçbir şey yapamıyordum. Tedavi görerek kendi işimi kendim yapmaya başladım. Şu anda bir tek tırnaklarımı kendim kesemiyorum. Bir köşeye çekilip hayata küsüp oturduğunuz zaman hem kendinize hem etrafınıza zararınız var. İçinizde biraz yaşam duygusu varsa böyle tedavilere başvurmanız da fayda var" diye konuştu.

"Çok etkisi var, biz etkisini çok güzel gördük"

Kızının serebral palsi hastalığı nedeniyle sağ kolunu kullanamadığını ve tedavi sonrası büyük oranda kolunu hareket ettirmeye başladığını ifade eden Binnaz Yıldırım, "Yaklaşık 2 senedir buraya geliyoruz Allah’a şükür iyi gidiyor. Semih Hoca çok güzel ilgileniyor, bütün hocalarımız iyi. Aileler çocuklarını mutlaka getirsinler. Çok etkisi var, biz etkisini çok güzel gördük. İnşallah onlar da gelir buraya" diye konuştu.

(Kaynak: Milliyet)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.