Tansiyon nasıl daha güvenilir ölçülür?

TANSİYON NASIL DAHA GÜVENİLİR ÖLÇÜLÜR?

Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk

Tansiyon yani kan basıncı doğası gereği son derece değişkendir.”

Öyle ki ölçümün yapıldığı zaman diliminde kişinin içerisinde bulunduğu ruh hali, yorgunluğu, uykusuzluğu, açlık-tokluk durumu, kan basıncını etkileyen çeşitli ilaçların kullanımı ve çay-kahve-sigara-alkol tüketimine bağlı olarak  gün içinde vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inip çıkarak devamlı dalgalanır.

Örneğin tansiyonu ölçülecek olan kişinin kan basıncı kişi sakin ve dinlenmiş iken kan daha düşük ölçülürken, kaygılı, sinirli ya da fiziksel aktiviteden sonra yeterince dinlenmemiş olduğunda ise daha yüksek ölçülür.

Bu nedenle biz hekimler hastalarımıza tanı koyar ve tedavi önerilerinde bulunurken bunu uygun koşullar altında ölçülmüş kan basıncı ortalamalarına göre yapmayı tercih ederiz. Çünkü tansiyon ölçümü uygun şartlarda yapılmadığında ortalama kan basıncını yansıtmayabilir.

Güvenilir bir kan basıncı ölçümü yapabilmek için, tansiyonunuzu ölçmeden önce koşulları ölçüme uygun hale getirdiğinizden emin olmalısınız. Yani ne yeni uyanmış, ne uykuya meyilli, ne yeni yemek yemiş ne de çok aç olunuz, Bir fiziksel aktiviteden sonra en az 15 dk dinlenmiş olmanız, kavgadan, kaygıdan uzak yeterince sakinleşmiş olmanız, ölçümden önceki 30 dk lık süreç içinde çay, kahve, sigara içmemiş olmanız gerekli. Ölçüm için önce konforlu bir koltuğa dik oturup, sırtınızı dayayın ve bacaklarınızı aşağıya doğru sallandırın yani uzatmayın, tansiyon cihazınızı kolunuza bağlayıp, dirseğinizi kalp seviyesinde tutacak şekilde bir kolçağa dayayın, kolunuzu gevşek bırakın ve dirseğinizi çok bükmeyin. Bu şekilde bir şey düşünmeme çalışarak sakin sakin nefes alıp verişinize odaklanarak 15 dk kadar istirahat etmeye çalışın. Süre dolduğunda cihazınızın düğmesine basıp kafanızda acaba kaç çıkacak şeklinde bir soru oluşturtmadan ve cihazı izlemeden sanki hiç yokmuş gibi az önceki gibi  nefesinize odaklandığınız hale geri dönün. Bu şekilde 20-30 dk ara ile yapacağınız birkaç ölçümün ortalaması size o zaman dilimindeki ortalama kan basıncınızı verecektir.

Yüksek tansiyonun tek bir çözümü yok. Çoğu zaman, yüksek tansiyonla mücadele eden herkese diyetlerini ve yaşam tarzlarını değiştirmelerini tavsiye ederiz. Bunlar yüksek tansiyonu yönetmede etkilidir.

Hipertansif Aciliyet

Kan basıncınız 180/120 veya daha yüksekse, yaklaşık beş dakika bekleyin ve tekrar deneyin. İkinci okuma da aynı derecede yüksekse ve göğüs ağrısı, nefes darlığı, sırt ağrısı, uyuşma görüşte değişiklik veya konuşma güçlüğü gibi semptomlarını yaşamıyorsanız, bu, hipertansif aciliyet değildir. Doktorunuzdan  ilaçlarınızın dozunu ayarlamasını isteyebilirsiniz. Bu durum nadiren hastaneye yatmayı gerektirir.

KAN BASINCINI DÜŞÜRMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

-Sessiz Bir Odaya Girin ve Kendinizi Sakinleştirin. Kalabalık bir yerdeyseniz, kendinizi hemen sessiz bir odaya gidin.

-Telefonunuzu Kullanmayı Hemen Bırakın. Araştırmalar, telefon kullanımının tansiyonu hemen yükselttiğini gösteriyor.

-Yüksek tansiyon kalp atış hızını artırır ve düzensiz nefes almaya neden olur.

Panik anında odaklanmanız gereken tek şey nefes alıp vermektir.

Tüm bunlara rağmen tansiyonunuz hala yüksekse hemen doktorunuzu arayın ya da 112 arayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.