Yalnızca grip hastalığında antiviral tedavi mevcut

Solunum yollarında hastalığa yol açan en önemli virüsler; influenza, rinovirüs, parainfluenza, RSV, adenovirüs, human coronavirus ve son yıllarda adını duymaya başladığımız SARS-CoV-2 olarak sıralanıyor. Virüsler solunum yoluna öksürük veya hapşırma esnasında havaya saçılan damlacıklar yolu ile bulaşıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğu virüslere bağlı gelişiyor ve hepsinin bulaşma yolu birbirine benziyor.  Sonbahar ve kış ayları ile birlikte sıklıkla karşılaşılan grip hastalığına yol açan influenza’nın ise insanlarda hastalığa yol açan 2 tipi bulunuyor. Bu iki tip virüsten biri olan İnfluenza A en sık sonbahar sonunda ve kış aylarında gözleniyor. Bunu ilkbaharda İnfluenza B takip ediyor. Rinovirüsler en sık ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde görülüyor. Ancak etkinlikleri tüm yıla yayılıyor. RSV ılıman bölgelerde kış ve ilkbahar başlangıcında artıyor. Parainfluenza aktivitesi ise Türkiye’de özellikle yaz-sonbahar döneminde yükseliyor. Bu virüslerden yalnızca influenza virüsü, yani grip hastalığının önüne, antiviral tedavi ile geçilebiliyor.

Erken dönemde antiviral tedavi ile hastalığın önüne geçilebilir

Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, grip hastalığında veya grip şüphesi olan her durumda, erken dönemde antiviral tedavi ile hastalığın hızlıca önüne geçilebildiğini söyledi. Yaycı, “Diğer virüslere yakalandığımızda genellikle destekleyici tedavilerle iyileşmek bekleniyor. Ancak influenza virüsünün neden olduğu grip hastalığında spesifik antiviral tedavi mevcut. Özellikle sonbahardan ilkbahar dönemlerine uzanan çok yaygın bir hastalık olması ve tedaviye geç kalındığında veya tedavi edilmediğinde oldukça ağır seyretmesi nedeniyle grip konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Viral hastalıkların tedavisinin olmadığı inanışı çok yanlış” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.