Danaburnu Nedir?

Latince ismi gryllotalpa olan bir zararlı böcektir. Bedeni kızıl kahverengi, karına doğru daha açık renklidir. Ön bacakları ile toprağı kazan danaburnu bitkilerin köklerini de kesmekte, yumru köklü bitkilerin köklerine de zarar vermektedir.

Genellikle bakımlı, tarıma uygun işlem görüp sürülmüş topraklarda yaşamaktadır. Mayıs, Haziran aylarında yumurtlamaktadır. İki yıl ömrü olan zararlı, yaklaşık 400 yumurta üretmektedir.

Danaburnu ile Biyolojik Mücadele

Kümes hayvanları tarafından yok edilmektedir. Kümes hayvanlarının azaltılmasıyla sayısı hızla artmıştır. Küçük bahçelerde göllendirilerek danaburnu su altında bırakılır ve boğulur. Bir başka yöntem de, derin şekilde tarla sürülerek zararlı ve yumurtaları yok edilebilir.

Bir diğer yöntem de tarlanın bazı yerlerine gübre yığınları bırakmaktadır. Bunların altına böcek birikir. Daha sonra gübre yığınları dağıtılarak soğuktan ölmesi sağlanabilir. Böylece zararlının nüfusu azaltılabilir ama kesin çözüm değildir.

Danaburnu ile İlaçlı Mücadele

Kullanılması mümkün, ruhsatlı ilaçlar bulunmaktadır. On kilo kepeğe yarım kilo şeker ya da pekmez, su, belirlenen miktarda eklenir. Küçük köfteler şeklinde hazırlanır. Hazırlanan malzemeler ve tarlaya dağıtımı sırasında elle temas etmemesi için eldiven kullanılması konusuna çok dikkat etmek gerekmektedir, danaburnu mücadelesi sırasında insan sağlığına zarar vermemelidir. İlaçlama ürün hasat edilmeden en az 18 gün önce yapılması doğrudur. https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/danaburnu adresinden bilgi alınabilir.

Anahtar Kelimeler:
Danaburnu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.