Emek Külür, toplumda sanılanın aksine diş beyazlatmanın hiçbir zararı olmadığını söylemiştir. Katıldığı bir programda bu konuyla alakalı, ‘’Diş beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Peki bu diş beyazlatma ile ilgili yanlışlık nereden geliyor diyecek olursanız, bu işlem ilk ortaya çıktığında ve popüler olduğunda bunun içindeki ana maddenin hidrojen peroksit olduğunu bazı diş hekimleri öğrendi ve sonra o beyazlatma ilacını kendileri yapmaya başladılar. Dolayısıyla o madde elbette dişe zarar çünkü hani ne olduğunu bilmiyoruz. Normalde diş beyazlatmada kullanılan ilaç, antibiyotik gibi bağırsak antiseptiği gibi özel bir kimyasal karışım ve bunun ciddi mikronluk oranları var. FDA, ADA gibi uluslararası kurumlar bunlara onay veriyorlar, test ediliyor. Onaylı ilaçla birisinin yaptığı ilacı karşılaştırmak doğru olmaz. Yani onaylanmış 1 materyal kullanıldığı sürece hiçbir zararı yok.’’ şeklinde Emek Külür bilgi vermiştir. Ek olarak insanların artık kimseye güvenmediğini ve bu yüzden toplumda bu şekilde bir algı oluştuğunu ifade etmiştir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişlerimiz; genetik yapımızdan, günlük hayattaki çeşitli etkenlerden veya sigara, çay, kahve gibi besinlerden dolayı sarararak veya koyulaşarak renk değişikliğine uğrar. Bu değişiklik sonucunda istenmeyen bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu görüntünün giderilmesi için diş beyazlatma işlemi uygulanır. Dişlerin estetik yönden güzel ve sağlıklı bir görünüme ulaştırılması amacıyla yapılan ve diş rengini beyazlaştıran bu uygulama, günümüzde oldukça yaygın olarak yapılan bir işlemdir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatmanın birçok yöntemi vardır. Genel olarak iki kategoriye ayıracak olursak, hekim kontrolünde yapılan profesyonel diş beyazlatma ve evde çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan diş beyazlatma olarak ayırabiliriz.
1)Hekim kontrolünde Yapılan Diş Beyazlatma
Power Bleaching olarak adlandırılan, hekim kontrolünde ve steril bir ortamda yapılan diş beyazlatmadır. Beyazlatıcı kimyasal jel ve özel ışık kullanılır. En etkili ve en güvenilir yöntemdir.
2)Evde Diş Beyazlatma
Kliniğe gitmek istemeyen veya beyazlatma işlemi için maddi imkanı olmayan kişiler, evde farklı malzemeler ile çeşitli diş beyazlatma yöntemlerini uygularlar.
Diş beyazlatma bantları,beyazlatıcı diş macunları, karbonat-tuz ve sirke, muz kabuğu, çilek, adaçayı, portakal ve defne yaprağı, gliserin, tuz ve limon halk arasında kullanılan en yaygın diş beyazlama yöntemleridir. Bu ürünlerin kullanımında dişler geçici olarak beyazlasa bile diş minesi ciddi bir şekilde zarar görebilir. Uzmanlar bu yöntemlerin kullanılmasını önermiyor.
Diş Beyazlatma İşlemleri Nelerdir?
Kliniklerde diş beyazlatma işlemi olarak adlandırılan Power Bleaching, 4 aşamalı bir yöntemidir.
1) İşlem öncesinde diş temizliği yapılır. Diş üzerindeki çeşitli lekeler temizlenir.
2) Diş etlerini kimyasal jelden korumak için diş etlerine koruyucu bariyer uygulanır.
3) Dişlere, hastanın ağız ve diş yapısına bağlı olarak değişen miktarda koruyucu jel sürülür.
4) Jel sürüldükten sonra özel cihazlar ile dişlere ışık uygulanır.
İstenilen beyazlığa göre işlem tekrarlanabilir.