Rekabet Hukuku Kapsamında Tek Satıcılık Sözleşmesi

Tek satıcılık sözleşmeleri, özellik bakımından sürekliliğinin olması gereken sözleşmeler olarak bilinmektedir. Tek satıcılık unsurlarının bir araya gelmesi için, belirli ya da belirsiz olacak şekilde sürenin yanı sıra süreklilik arz etmesi durumunda meydana gelmesi de son derece önemlidir. Tek satıcılık sözleşmelerinde tek satıcı, sağlayıcı tarafından olan ürünlerde piyasa şartlarına göre sürüm artırma işlemini yapabilmektedir.

Tek satıcılık sözleşmeleri, özellikle kanun düzenlemesinde yer almayan bazı detayların kapsanması, karşılıklı borçların yüklenebilmesi ve özellikle süreklilik arz ettiği için kendine özgü bir sözleşme olması ile dikkat çekmektedir.

Rekabet Etmeme Yükümlülüğü Unsurları Nelerdir?

Tek satıcılık sözleşmeleri kapsamında sağlayıcı olan tarafın çıkarlarının korunması adına ortaya çıkan unsurlardan bir tanesi de rekabet etmeme yükümlülüğü olmaktadır. Tek satıcının üzerinde olan bu yükümlülük ile sağlayıcı tarafındaki ürünlerle rekabet halinde olması durumunda başka satıcıya ait ürünlerin satışının olup olmayacağı konusunda bir problem ortaya çıkmaktadır. Bu kapsam dahilinde tek satıcıya tekel satış hakkı tanınmaktadır ve emeklerini sağlayıcıya ait ürünlerin pazarlanmasında ve sürümünün artırılmasında kullanılması istenmektedir. Bu yükümlülük ihlal edildiği taktirde, sağlayıcıya ait olan güvenin zarar görmesi ve sürümün piyasada düşüşe geçmesine neden olacaktır. Böyle bir yükümlülük ihlali durumunda, fesih işlemleri yapılacaktır.

Haklı Nedenlerden Dolayı Olağanüstü Fesih Durumu Nedir?

Genel itibariyle olağanüstü fesih durumu, oluşabilecek haklı nedenlerden kaynaklı olarak sözleşmelerin ileriye etkili olacak durumuyla sona erdirilmesidir. Tek satıcılık sözleşmelerinde de haklılık içeren nedenler olduğu sürece fesih durumu yapılabilmektedir. Tek satıcılık sözleşmesinde herhangi bir bildirime bile gerek duyulmadan ileriye etkili olacak şekilde fesih işlemi gerçekleştirilebilir.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için, yazımızın kaynağı olan Tek Satıcılık Sözleşmeleri, Rekabet Etmeme Yükümlülüğü ve Olağanüstü Fesih Durumu Nedir? yazısını da inceleyebilirsiniz.

Rekabet hukuku kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bu ve bunun gibi detaylı bilgiler için https://www.tekavukat.com/rekabet-hukuku web sitesini ziyaret etmeniz mümkündür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.