DASK Sigortası Alırken UAVT Kodu Nasıl Bulunur?

DASK sigortası, yoğun fay hattına ve dolayısıyla yüksek deprem riski barındıran Türkiye’deki her ev sahibinin yaptırması zorunlu bir sigorta türüdür. DASK sigortası yaptırabilmek için, meskenin ve binanın ilgili bilgilerini edindikten sonra DASK adres kodu sorgulama sayfasından kodu bulabilirsiniz. Depremin yıkıcı etkilerine karşı yapıları korumayı amaçlayan DASK poliçesi, olası bir deprem sonrası görülen hasarın devlet tarafından karşılanmasına yöneliktir. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayan mesken sahipleri, deprem sonucu hasar kaydını bildirirken hasarın karşılanmasına yönelik hak talebinde bulunamaz. Zorunlu deprem sigortası, her sene yenilenmelidir ve sigorta yaptırılmayan binalar için tapu tescil işlemleri dahil hiçbir kamu kuruluşunda işlem yapılamaz. Poliçe bedelinde, binanın türü, yüzölçümü, konumu gibi kriterler baz alınır ve metrekare birim ücreti Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından belirlenir.

DASK Sigortası Alırken UAVT Kodu Nasıl Bulunur?

DASK poliçesi yaptırırken, internetten ya da ilgili sigorta şirketlerine başvurarak yaptıracağınız poliçe için belirli evraklar hazır tutulmalıdır. Zorunlu deprem sigortasının karşılayacağı prim miktarı, bölgenin ve yapının risk derecesine bağlı olarak birbirleri arasında değişiklik gösterebilir. Zorunlu deprem sigortası dahil birçok işlemde binanın ve meskenin adres kodu öğrenme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Binanın bulunduğu bölgedeki deprem risk yoğunluğu, binanın yapısı, bina ve bina çevresinin net yüzölçümü gibi kriterler deprem sigortasının olası bir deprem sonucunda yaşanacak kaybın prim bazında karşılayacağı miktarı belirler. DASK poliçesi, yılda bir kereliğe mahsus yaptırılır ve her yıl yenilenmelidir. Olası bir depremde görülen hasarın karşılanmasının yanı sıra, Ağustos 2012’de getirilen uygulama ile bina içerisindeki su ve elektrik aboneliğinin başlatılabilmesi adına DASK poliçesinin ilgili bölgelere beyan edilmesi zorunludur. 5 adımda adres kodu sorgulama işlemini https://adreskodu.dask.gov.tr/ adresinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

UAVT Kodu Nedir?

DASK adres kodu, Türkiye genelindeki tüm binalara özel olarak verilen 10 haneli numaralardan oluşan bir kod sistemidir. Adres kodu, özellikle Doğal Afet Sigortalar Kurumu bünyesinde gerçekleştirilen zorunlu deprem sigortası gibi işlemlerin sürecini hızlandırmak ve takibini kolaylaştırmak adına oluşturulmuştur. Adres kodu bulma, Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun olası deprem hasarlarına karşı sunduğu zorunlu deprem sigortası gibi birçok işlemde atlanmaması gereken kriterlerden biridir. 1 Mart 2013 tarihinden beri tüm binalarda yapılması zorunlu tutulan deprem sigortası ile olası deprem sonucu oluşabilecek hasar kaybını önleyebilir, adres kodunuzu öğrenerek DASK poliçenizi kolaylıkla takip edebilirsiniz. DASK adres kodu sorgulama sayfasındaki ilk işlemde adres kodunuzu öğrenebilir ya da kodu doğrulayabilirsiniz. Adres kodunu öğrenmek için gereken 2. adımda sistem, sizden eksiksiz bir şekilde il, ilçe, bucak/köy ve mahalle bilgilerini ister. 3. adımda cadde, bulvar, sokak ve meydan bilgilerini girmeniz gerekir. Dilerseniz arama butonuna bina bölgesine dair cadde ya da sokak bilgisini girebilir, bina/site adı ya da bina numarasına göre binanızı bulabilirsiniz. Binanızı bulduktan sonra, iç kapı numaranızı da seçerek 10 haneli adres ve bina kodunuza kolaylıkla erişim sağlayabilir, zorunlu deprem sigortası gibi bina ve meskene yönelik tüm sigorta işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.