Cinsel Hastalık Testi ve Gıda İntoleransı Nedir?

HIV, insandan insana kan ve bazı vücut sıvıları yoluyla bulaşan virüslerden bir tanesidir. Kişilerin bağışıklık sistemine saldıran bu virüs oldukça tehlikelidir.

Hiv testi, enfekte hastalar tarafından hemen yaptırılması gerekir. HIV virüsü kan tahlili ile saptanır.Vvirüs bulaştıktan sonra test için beklenmesi gereken bir süre vardır. Vücudun virüse karşı ürettiği antikorlara bakılarak HIV testi ile tanı konur.

Hiv Testi Nedir?

HİV virüsünün AİDS hastalığına ilerlemesi yıllar alabilir. Eğer test edilmezse kişi hasta oluncaya kadar bu virüsü taşıdığını bilmeyecektir. Korunmasız cinsel ilişkide bulunanlar HIV pozitif ile karşılaşabilir. Bu insanların mutlaka hiv testi yaptırmaları gerekir. Yetişkinler, ergenlik çağındakiler ve gebe kadınlar için HIV testleri rutin olarak yapılmalıdır.

Hiv Testi Nasıl Uygulanır?

Uygulanacak anti hiv testi genel olarak rahatsızlığı ortaya çıkaracaktır. Bu test yapılmadan önce hastaların herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Uzman kuruluşlar tarafından yapılan Hiv testi hastanın damarından alınan kan ile özel laboratuvar cihazlarında tamamlanır.

Hiv Testi Kaç Günde Sonuç Verir?

PCR testi sonucu genel olarak iki ya da üç günde çıkmaktadır. Hiv pcr testi çalışan moleküler mikrobiyoloji laboratuvarının olması bu süreci hızlandırmaktadır.

Hiv Testini Evlilik Öncesi Yaptırmak Zorunlu Mudur? 

HIV'e ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Evlilik testleri kapsamına nelerin bulunduğu Evlenme Muayenesi Hakkında Nizamname'de düzenlenmiştir. Ülkemizde bulunan kanuna göre Hiv testi bu kategoriler arasında bulunmamaktadır.

Cinsel Hastalık Testi Nedir?

Cinsel ilişki sonrasında çiftler arasında farklı rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Cinsel yolla bulaşan bu hastalık vajinal akıntı, sperm, oral ve anal yollardan bulaşabilir. Korunmasız cinsel ilişki sırasında bulaşan hastalıklar hamile anneden bebeğe dahi geçebiliyor.

Cinsel Hastalık Testi Kimlerden İstenir?

Cinsel partner sayısının artması, enfeksiyon bulaşma ihtimalini yükseltecektir. Bu tür kişilerin mutlaka düzenli test yaptırması gerekir. Çok partnerli cinsel aktif kadınların ve erkeklerin belli aralıklarla cinsel hastalık testi yaptırması önemlidir. Partnerin birinde cinsel hastalık tespiti yapılırsa mutlaka diğer partnerinde test olması gerekir.

Cinsel Hastalık Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Aids hastalığı sonrası ilerlemesi durumunda kanser ve benzeri hastalıklar da görülebilir. HIV virüsü vücuda bulaştıktan sonra belirtilerini ilk günlerde belli etmez.

Hiv virüsü vücuda girdikten sonra yayılmaya başlar. Sizde cinsel hastalık testi yaptırırken doğru merkezleri ziyaret etmeniz gerekir. Testin güvenli ve doğru bir sonuç vermesi için bu konu son derece önemlidir.

Gıda İntoleransı (Besin Duyarlılığı) Nedir?

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonudur. Bazı maddeler sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder.

Gıda İntoleransının Sık Rastlanan Semptomları Nelerdir?

Kişide gıda alerjisi var ise, kişi o gıdayı ilk yediğinde herhangi bir şey hissetmeyecektir. Alerji olup olmadığı gıdanın ikinci kez tüketilmesi sonucu anlaşılır. Gıda alerjisi belirtileri;

  • Mide ağrısı,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Deride kaşıntı,
  • Dilde, boğazda ya da gözlerde şişme,
  • Göğüs ağrısı,
  • Tansiyon düşüklüğü,
  • Baş dönmesi,
  • Bayılma

Gıda alerjileri hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Bu nedenler insanlar sorunu rahatça fark eder.

Gıda İntoleransı Nedenleri Nelerdir?

Kişide gıda intoleransı varsa kişi o gıdayı ilk kez yediğinde hemen görülebilir. Gıda intoleransını etkileyen şey besinin miktarıdır. Gıda intoleransı belirli gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Gıda İntoleransı Tanısı Nasıl Konulur?

Gıda duyarlılığı toplumun belirli bir bölümünde görülür. Duyarlılık yaratan gıdanın birçok kez alımı ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Birçok kişi tarafından uygulanan gıda intoleransı testi bu sorunlar görülünce yapılır. Klasik kan tahlillerinden farklı olarak kan numunesi parmaktan alınır.

Beslenme Nasıl Ayarlanır?

Sağlıklı bir şekilde yaşamak için doğru beslenme önemlidir. Beslenme programlar;

  • Alınan enerji miktarına dikkat edilmeli,
  • Öğünler sık ve az olarak alınmalı,
  • Protein ve karbonhidrat oranları ayarlanmalı,
  • Taze meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır.

Sağlıklı ve dengeli beslenme programı; kişinin yaşına, cinsiyetine göre farklılık gösterebilir.

Gıda İntolerans Testi Fiyatları

Hastadan alınan kan numunesi sonrasında besinlere karşı vücudun sergilediği reaksiyon durumu gıda intoleransı testi ile belirlenir.

Kişinin genel sağlığı için yaptıracağı chek up dâhilinde besin duyarlılığı testi istenebilir. Hastalara uygulanan gıda intoleransı testi fiyatları da yapılacak test sayısına göre değişebilir. Fiyat teklifi almak için merkezleri arayabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.