Kalp ritim bozukluğunda girişimsel olmayan yeni bir yöntem devrede

Radyasyon tedavisi genellikle kanser hastalarında kullanılır. Ama Amerikalı bir grup kardiyolog bir ilki gerçekleştirerek, girişimsel hiçbir yöntem kullanmadan, ventriküler taşikardili 5 hastayı radyasyon terapisiyle tedavi etmeyi başardı. 

“Sadece 3 ayda aritmiler önemli oranda azaldı”

Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Fakültesi’nden kardiyologlar, girişimsel olmayan görüntüleme tekniğiyle kalp dokusundaki elektrik sinyalleri bozuk olan bölgeleri tespit etti ve o spesifik bölgelere radyasyon tedavisi uyguladı. Radyasyon tedavisi alan hastaların, 3 ay içinde ventriküler taşikardi ataklarında önemli bir azalma oldu.

The New England Journal of Medicine’de “Noninvasive Cardiac Radiation for Ablation of Ventricular Tachycardia” başlığıyla yayımlanan çalışmada, standart tedavilere yanıt vermeyen ve 6 bin 500’den fazla ventriküler taşikardi atağı geçiren hastalara 3 ay süreyle radyasyon tedavisi verildi. Kalp kasının problemli bölgelerine gönderilen ışınların etkileri, implant kalp ritmi düzenleyiciler yardımıyla ölçüldü. Hastaların tedaviden önce ortalama aritmik olayları bin 300 civarındayken, 6 haftalık radyasyon terapisiyle 680’lere kadar indi. Bir yıl daha takip edilen hastaların üçünde 4 atak daha gerçekleştiği, ikisinde hiç atak gerçekleşmediği kaydedildi.

“Girişimsel olmayan 10-15 dakikalık bir işlem…”

Araştırmacı kardiyologlar, geleneksel kateter ablasyon işleminin yaklaşık 6 saat aldığını ve genel anestezi gerektirdiğini, ancak girişimsel hiçbir yöntem kullanılmayan bu radyasyon tedavisinin sadece 10-15 dakika sürdüğünü söylüyor. Şu ana kadar radyasyon tedavisiyle ventriküler taşikardi üzerine 2 rapor daha olmasına rağmen girişimsel hiçbir yöntem kullanılmayan bu çalışma dünyada bir ilk olma niteliğini taşıyor.  (Kaynak: medimagazin.com.tr)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.