Radyasyon tedavisi genellikle kanser hastalarında kullanılır. Ama Amerikalı bir grup kardiyolog bir ilki gerçekleştirerek, girişimsel hiçbir yöntem kullanmadan, ventriküler taşikardili 5 hastayı radyasyon terapisiyle tedavi etmeyi başardı.
“Sadece 3 ayda aritmiler önemli oranda azaldı”
Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Fakültesi’nden kardiyologlar, girişimsel olmayan görüntüleme tekniğiyle kalp dokusundaki elektrik sinyalleri bozuk olan bölgeleri tespit etti ve o spesifik bölgelere radyasyon tedavisi uyguladı. Radyasyon tedavisi alan hastaların, 3 ay içinde ventriküler taşikardi ataklarında önemli bir azalma oldu.
The New England Journal of Medicine’de “Noninvasive Cardiac Radiation for Ablation of Ventricular Tachycardia” başlığıyla yayımlanan çalışmada, standart tedavilere yanıt vermeyen ve 6 bin 500’den fazla ventriküler taşikardi atağı geçiren hastalara 3 ay süreyle radyasyon tedavisi verildi. Kalp kasının problemli bölgelerine gönderilen ışınların etkileri, implant kalp ritmi düzenleyiciler yardımıyla ölçüldü. Hastaların tedaviden önce ortalama aritmik olayları bin 300 civarındayken, 6 haftalık radyasyon terapisiyle 680’lere kadar indi. Bir yıl daha takip edilen hastaların üçünde 4 atak daha gerçekleştiği, ikisinde hiç atak gerçekleşmediği kaydedildi.
“Girişimsel olmayan 10-15 dakikalık bir işlem…”
Araştırmacı kardiyologlar, geleneksel kateter ablasyon işleminin yaklaşık 6 saat aldığını ve genel anestezi gerektirdiğini, ancak girişimsel hiçbir yöntem kullanılmayan bu radyasyon tedavisinin sadece 10-15 dakika sürdüğünü söylüyor. Şu ana kadar radyasyon tedavisiyle ventriküler taşikardi üzerine 2 rapor daha olmasına rağmen girişimsel hiçbir yöntem kullanılmayan bu çalışma dünyada bir ilk olma niteliğini taşıyor. (Kaynak: medimagazin.com.tr)