Yaz aylarında çillerin artışını nasıl önlersiniz?

Güzelliğin yanı sıra sağlık açısından da çillerin önemine dikkat çeken Medikal Estetik Uzmanı Biyolog Mehmet Kandil, çil eğilimlilerin güneş yanığı ve cilt kanseri riski altında olabileceğine değinerek, çilleri koruma altında tutabilmenin, cilt bakımı açısından ipuçlarını verdi ve şöyle konuştu: “Deride daha aktif melanin hücrelerinin bulunması çilli oluşun metabolik nedenidir. Bu, genetiktir. Çil eğilimli insanlar, lekelerle doğmazlar. Yeni doğan bebekte çil göremezsiniz. Ancak pigment hücreleri yaşla beraber yüzeye çıkar. Bu yüzden iki yaşından sonra görülmeye başlar. Melanin birikimi sıcağa ve güneş ışığına maruz kalmaktan kaynaklanır. Çok kalabalık ve bitişik olmaya başlayan çiller belirgin şekilde koyulaşmaya başladıklarında, muhtemelen güneşte fazla kaldığınızın işaretidir.”

Cildi serin tutun!

Çilleri sevimli tutmanın ilk kuralı, daha fazla üretiminin önlenmesidir. Sadece güneş ışığı değil, sıcak hava da çil üretimini arttırır. Cilt; güneş ışıklarına, sıcaklığına, sauna sıcaklığına maruz kalırsa melanin aktivitesini tetikler, daha koyu çiller oluşmasına neden olur. Uzun süredir, insanlar doğrudan güneş ışığının uyarıcı olduğunu düşünüyorlardı, ancak şimdi ısının da büyük bir renk değişikliğine neden olduğunu biliyoruz. Kırmızı, aşırı ısınmış bir yüz, pigment hücrelerini uyandıracaktır. Yüzünüzü aşırı ısınmadan korumak için; havuza atlayın. Yüzünüzü çok sıcak hissettiğinizde serin bir cisim uygulayın, örneğin; bir su şişesi gibi.

Güneşlendikten sonra cildinize buzlu su ile tampon yapın; veya dondurucuya 20 dakika boyunca atabileceğiniz bir soğutma jeli maskesi uygulayın. Soğutma hidrasyonu sağlamak için bitki özlerini, gliserinli bir maskeyi uygulayabilirsiniz.

Antioksidanları yükleyin!

Çilli yüzlerin artış göstermemesi için bir cilt bakım bileşenine başvurabilirsiniz. C vitamini bunlardan biri olabilir. İyi formüle edilmiş bir C vitamini serumu, çilleri kontrol altında tutmak için melanin hücrelerinin baskılanmasına yardımcı olabilir.

Pul pul dökülmeye özellikle dikkat edin!

Cilt renginin solmasını yönetmenin anahtarlarından biri düzenli olarak peeling yapmaktır. Çünkü ölü yüzey hücreleri çillerde bulunan fazla pigmentin çoğunu depolar. Eksfolyiasyon asitler (ölü deri uzaklaştırıcılar), nazik yüz fırçaları, dermapiling ve temizlik fırçaları ile yapılabilir. Bu yöntemlerden bazıları, özellikle kimyasal eksfoliyasyonlar, cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirir. Bu nedenle kimyasal eksfoliyasyonlardan yaz aylarında kaçınılması gerekmektedir.

Güneş koruyucunuzu bir numaralı önceliğiniz yapın

Güneş altında veya bulutlu bir günde, açık havada, her 90 dakikada bir kalın bir katman şeklinde cildinize güneş koruyucu uygulamalısınız. Güneşe maruz kalanlarda, özellikle yüzünüzün merkezinde çok sayıda, düzensiz bir sınır, kaşıntılı çil varsa, onlarda herhangi bir değişiklik olup olmadığını izleyin. Çillerden birinin diğerlerinden farklı görünmesini sağlayan renk değişimleri varsa ihmal etmeden bir dermatologa görünüp zararsız bir çil olduğundan emin olun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.