Kalp hastalığı bulunan kişilerin gebe kalması hayati risk taşıyor

Özel Esentepe Hastanesi Perinatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Özgür Akkurt, yüksek riskli gebeliklerde hastalıkların ve yaşın önemli olduğuna dikkat çekti. Akkurt, “Gebelikte risklerin önemli kısmını; genetik yapı, anne yaşı, yaşam tarzı ve gebelik öncesi hastalıklar belirliyor” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Akkurt, hangi hastalıkların ilk gebelikte perinatoloji bölümüne gitmeyi gerektirdiğini de anlattı.

Risk değerlendirmesi önemli

Yüksek riskli gebelikte gebenin öyküsünün önemli olduğu belirten Dr. Akkurt, “Gebenin herhangi bir hastalığının olup olmadığı ve bunun sonuçları konusunda gebeyi bilinçlendirmek, her şeyin başında geliyor. Gebelikte annenin yaşı ve bulunan hastalığı çok önemli. 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebeleri risk grubunda değerlendiriyor ve buna göre tedavi yöntemi planlıyoruz. Önceki gebeliklerde düşük, erken doğum, gebelik şekeri, gebeliğe bağlı tansiyon, anomalili bebek gibi tıbbi öyküler bilinmeli” dedi.

Hastalıklar bilinmeli

Gebelik öncesi hastalıklarının da mutlaka takip gerektiğini ifade eden Akkurt, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, hipotiroidi-hipertiroidi gibi endokrin hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları olan gebelerin, mutlaka perinatoloji bölümüne başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Özellikle kalp hastalığına sahip kişilerin gebe kalmaları konusuna vurgu yapan Akkurt, “Belirli bir grup kalp hastalığı olan kişilerin gebe kalması, anne ve bebek sağlığı için riskli olabilir. Bu nedenle, gebelik süreci öncesinde psikolojik destek ve detaylı diyalog ile kişiye bu bilgiler verilmeli, gebelikten vazgeçirilmelidir. Çiftler, ileriye yönelik korunma yöntemleri hakkında da bilgilendirilmedir. Gebeliğe engel teşkil eden kalp hastalıkları, doğumsal olan ve morarmanın eşlik ettiği kalp hastalıkları, yani ‘siyanotik konjenital kalp hastalıkları’dır. Bunlar; cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı ileri kapak hastaları, akciğer basıncının ileri derecede artmış olduğu kalp hastalıkları, ileri evre kalp yetersizliği ve kapak darlığı sorunlarıdır. Kalp kapakçıklarında ileri derecede darlık veya yetersizliği bulunan, gündelik efor kapasitesi istirahat sırasında bile nefes darlığı çekecek kadar düşmüş olanlar ile ciddi kalp yetersizliği olan hastaların gebe kalmaları sakıncalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.