Yüksek Tansiyon İşitme Kaybına Neden Olabilir!

İstanbul’un tanınmış Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk yüksek tansiyonun sessiz katil olduğunu unutmamak gerektiğini ve bu sessiz katilin kimi zaman hiç beklemediğiniz sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti ve ekledi; tedavi edilmeyen yüksek tansiyon işitme kaybına neden olabiliyor.

İşitme kaybı çeşitli faktörlerden kaynaklanabilirken, yüksek tansiyonun da işitme kaybına katkıda bulunan bir faktör olabileceği ortaya çıktı. Yeni yapılan bir çalışmada yüksek tansiyon ve işitme kaybı arasındaki potansiyel ilişki değerlendirildi. Bu araştırmada 45-64 yaş arası toplam 274 birey değerlendirildi. Çalışma; tansiyonu yüksek olan insanlar için işitme kaybı varlığında önemli bir artış olduğunu gösterdi

Hipertansiyon ve İşitme Kaybı

Yüksek tansiyon ve işitme bozukluğu arasındaki bağlantıyı anlamak zor değildir. Kan basıncınız yüksek olduğunda, kan damarlarınız zarar görür. Bu hasar vücudun bir bölgesinde ortalanmıyor - kulaklarınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuz etkileniyor. Ve kulaklarınızdaki kan damarları hasar gördüğünde ve yağlı bir plak birikmesi olduğunda işitme duyunuz bozulabilir.

İşitme Kaybı ve İnme Riski

Yüksek tansiyon ile ilk inme insidansı arasında da yüksek korelasyon vardır.

Ilk kez felç geçiren her 10 kişiden yaklaşık 8'inin de yüksek tansiyona sahip olduğu bilinmekte. Yaklaşık on yıl önce Amerikan Kalp Derneği, ani sensörinöral işitme kaybı ve inme arasındaki ilişki üzerine büyük bir grup çalışmasının özetini yayınladı. Araştırmacılar, ikisi arasında kesin ve net bir korelasyon olduğunu buldular. Çalışma içinde ağır işitme kaybı yaşayan grubun ani işitme kaybının ortaya çıkmasından sonraki iki yıl içinde inme geçirme olasılığı yüzde 150'den fazlaydı! İç kulaktaki küçük kılcal damarlara kan akışındaki herhangi bir potansiyel rahatsızlık kalıcı ve yıkıcı işitme kaybına neden olabilir ve yüksek tansiyonun varlığının iç kulaktaki hassas yapılara kan akışını etkilediği öngörüldü

Tedavi edilmeyen işitme kaybı ile bunama arasında bile bir bağlantı vardır. Bu nedenle, yüksek tansiyon gibi işitme kaybı için herhangi bir risk faktörünüz varsa, çok geç olmadan erken işitme kaybını tespit etmek için işitme duyunuzu yıllık bazda iyice değerlendirmeniz önerilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.